Helft gecontroleerde vrachtwagens in de fout

GRONINGEN - Bij een controle op het wegtransport in Groningen bleek de helft van de chauffeurs in overtreding.
Het ging onder meer om afgebroken schokbrekers, versleten banden en kapotte veeronderdelen. Vier van de veertien chauffeurs die in de fout waren gegaan, kwamen uit het buitenland.

Tachograaf

Ook hadden meerdere chauffeurs geknoeid met de tachograaf. Het apparaat meet of de chauffeur zich aan de rijtijdenwet houdt. Bij een van de vrachtwagens bleek de tachograaf te zijn gemanipuleerd met een magneet op de sensor van de versnellingsbak. Bovendien gebruikte de chauffeur zijn bestuurderskaart niet, wat hem op een boete van 1540 euro kwam te staan. Bij een ander was de verzegeling van de meetapparatuur verbroken. Dat leverde de chauffeur 2200 euro boete op. En derde chauffeur gebruikte de bestuurderskaart van een collega. Ook hij kreeg een bon.

Rijtijdenwet

De controles werden uitgevoerd in samenwerking met de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De controle was vooral gericht op fraude met tachografen. Transport en Logistiek Nederland keurt het gerommel met de tachograaf af. Maar transportorganisatie TLN zegt er meteen bij dat het voor vrachtwagenchauffeurs erg moeilijk is zich aan de rijtijdenwet te houden.