Mossel blijkt slimme wandelaar

SCHIERMONNIKOOG - Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie en de projecten van Waddensleutels en Mosselwad blijkt dat mosselen niet zomaar wat op de zeebodem liggen te niksen, maar dat ze doelgericht wandelen.
De onderzoekers concludeerden dat de mosselen een speciaal loopje hebben. ‘Een mossel zoekt de veiligheid van andere mosselen op en doet dat door een reeks korte bewegingen af te wisselen met een langere "stap".‘ aldus onderzoeker Monique de Jager.
‘Op het eerste gezicht lijken mossels stil te liggen op de wadbodem. Toch is niets minder waar.’ Op videobeelden is te zien dat mosselen zich groeperen in lange strengen. Ze doen dat onder meer om zich tegen vijanden te beschermen.
Wanneer mosselen uitgezaaid worden op een wadplaat zoeken de jonge mosselen elkaar op. Een mossel kan niet zien waar hij heen gaat. ‘Daar heeft de mossel een slimme strategie voor ontwikkelt’, legt De Jager uit. ‘De mossel verkent in een paar korte stappen zijn omgeving. Als de mossel niet vind wat hij zoekt maakt hij een grote stap. Door deze zoekstrategie ontstaan de strengpatronen in de mosselbedden.