Leekster Eagles haalt alles uit de kast en komt terug van achterstand van drie goals

Stan van der Wal viert een van zijn vier doelpunten
Stan van der Wal viert een van zijn vier doelpunten © Henk Elderman/RTV Noord
Leekster Eagles/Amysoft is tot het gaatje gegaan om te winnen van VNS United uit Amsterdam. In een spectaculaire slotfase werd een 6-3 achterstand omgebogen in een 8-6 overwinning. Stan van der Wal scoorde vier keer en heeft nu dertig doelpunten achter z'n naam in de Eredivisie.
De belangrijkste goal viel op het moment dat Leekster Eagles met vier spelers op het veld stond. Het team moest twee minuten zien te overleven na de rode kaart voor Karim Layeb. De aanvoerder kreeg binnen een tiental seconden twee keer de gele kaart.

Scoren in ondertal

In ondertal scoorden de Leeksters 4-6. Bilal Boundati schoof de bal binnen op aangeven van Van der Wal. Dat was het sein om alles uit de kast te halen om minimaal een gelijkspel uit het vuur te slepen.
Maar het werd nog mooier. Vooral omdat het team van coach Bas Lulofs met een meespelende keeper voortdurend druk hield op het doel van de tegenstander. Van der Wal schoot twee keer met links vanaf de rechterkant hard raak. Boundati zorgde voor de voorsprong. Een benutte tien-meter trap van Van der Wal was het slotakkoord van een heet middagje Leekster Eagles.

Stand-in doelman

Daar leek het in de verste verte niet op in de eerste helft. VNS had de eerste twintig minuten het initiatief. De Amsterdammers scoorden in de laatste vijf minuten twee keer. Het was aan stand-in doelman Erwin Mensink te danken dat de schade niet groter werd. Mensink stopte na vorig seizoen, maar is in noodgevallen nog inzetbaar. Hij verving de geschorste Tarick Kalfsbeek.
Vlak na rust kwam er leven in de brouwerij in Sportcentrum Leek. De meeste toeschouwers waren nog niet terug uit de kantine toen Mehdi Charaf-Eddine de aansluitingstreffer maakte. Van der Wal zorgde uit een vrije trap voor de gelijkmaker, 2-2. Daarna was Leekster Eagles de kluts volkomen kwijt. VNS maakte daar dankbaar gebruik van een scoorde drie keer op rij.

Onvoorspelbaar

Maar zaalvoetbal is onvoorspelbaar. Dat laat Leekster Eagles regelmatig zien. Ook vorige week werd een op het oog kansloze achterstand weggepoetst. Door de zege speelde het team zich definitief veilig in de Eredivisie.
St. Juste geblesseerd
Yoshua St. Juste raakte in de eerste helft geblesseerd. Hij ging na de wedstrijd naar het ziekenhuis om een dikke teen weer recht te laten zetten. Bij een schietpoging raakte hij niet de bal, maar de vloer.