Groninger schrijfster Anjet Daanje wint Libris Literatuurprijs

Anjet Daanje
Anjet Daanje © Evert Elzinga/ANP
De Groninger schrijfster Anjet Daanje heeft maandagavond de Libris Literatuurprijs gewonnen voor haar boek 'Het lied van ooievaar en dromedaris'. Daanje ontving de prijs in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam.
De stad-Groningse is nu de eerste schrijver die zowel de Boekenbon Literatuurprijs als de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen met hetzelfde boek. Daanje sleepte al meerdere prijzen in de wacht. Ook haar boek 'De herinnerde soldaat' werd alom gelauwerd.
Juryvoorzitter Beatrice de Graaf: 'De jury koos unaniem voor een roman met internationale allure, die grens- en genreoverstijgend is. Die ernstig is en speels. Analytisch en toch ook romantisch. En die een ode is aan de verbeelding en aan de literatuur zelf.'

Emily Brontë

'Het lied van ooievaar en dromedaris' is losjes gebaseerd op het leven van Emily Brontë, de Engelse schrijfster van Wuthering Heights, die met haar twee zussen Charlotte en Anne en haar broer Branwell een teruggetrokken leven leefde op de Yorkshire Moors.
Anjet Daanje ontvangt de cheque uit handen van staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu
Anjet Daanje ontvangt de cheque uit handen van staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu © Evert Elzinga/ANP

50.000 euro

Het is geen biografische roman, maar een fantasierijk verhaal met elf vertellers die op een of andere wijze een link hebben met de hoofdpersoon Eliza May Drayden, die een tijdgenoot was van en overeenkomsten vertoont met Emily Brontë.
Anjet Daanje werd verkozen boven vijf andere genomineerden. Ze krijgt een geldbedrag van 50.000 euro.