Winkeldiefstal door asielzoekers in Ter Apel neemt toe, ondanks maatregelen

Vluchtelingen doen boodschappen in het winkelcentrum van Ter Ape
Vluchtelingen doen boodschappen in het winkelcentrum van Ter Ape © ANP
Ondanks een reeks maatregelen nemen de diefstallen door asielzoekers in het winkelcentrum van Ter Apel alleen maar toe. Dat blijkt volgens de NOS uit overzichten van incidenten, bijgehouden door een beveiligingsbedrijf dat toezicht houdt in winkels.
Waar de politie de eerste drie maanden van 2022 nog 62 aanhoudingen verrichtte vanwege diefstal, waren dat er dit jaar 96. Daarnaast werden er in dezelfde periode 40 pogingen tot diefstal gedaan en waren er 21 diefstallen zonder aanhouding.
De surveillanten die het onderzoek deden worden betaald door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vorige week liet een analyse van persbureau ANP al zien dat de gemeente Westerwolde, afgezet tegen het aantal inwoners, de gemeente is met de meeste meldingen van winkeldiefstal in Nederland.

Problemen vooral in winkels

De problemen spelen vooral in de winkels. Op straat lijkt de situatie beter onder controle, al was er afgelopen februari een man die stenen gooide naar auto's en woningen en een maand later iemand die autospiegels vernielde na het boodschappen doen. Dat er op straat meer rust is heeft mogelijk te maken met extra politie-inzet en de 'straatcoaches' die na de asieldeal van afgelopen zomer worden ingezet.
Ik moet jonge werkneemsters leren omgaan met agressie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Winkeleigenaar in Ter Apel
Het blijft in Ter Apel niet bij diefstal: 's nachts komt het ook voor dat mannen bijvoorbeeld rond huizen sluipen en daar proberen binnen te komen of in te breken in auto's. 'Ik slaap daar echt slechter door, ik lig meer gespannen in bed', zegt een woningeigenaar die zelf camera's ophing.
Asielzoekers zijn in Ter Apel verantwoordelijk voor het overgrote deel van de gemelde diefstallen. Binnen die groep gaat het volgens winkeliers en lokale politici voor minstens 85 procent om asielzoekers die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning, vaak uit Noord-Afrika. 'Er werken hier meisjes van 16 die ik trainingen moet geven waarin ze leren om te gaan met agressie en diefstallen', zegt een winkeleigenaar. 'Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?'

'Absoluut onaanvaardbaar'

De verantwoordelijke staatssecretaris Van der Burg noemt de overlast dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer 'absoluut onaanvaardbaar', omdat die 'het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in de samenleving onder druk zet en afbreuk doet aan de bereidheid om vluchtelingen op te vangen'. Afgelopen zomer trok het kabinet al 45 miljoen euro uit voor de aanpak van dit probleem.
Ter Apel telt momenteel zo'n honderd asielzoekers die overlast geven, op een totaal van 1.700 mensen die nu in het aanmeldcentrum verblijven. Dit jaar komen er volgens de laatste voorspellingen ongeveer 3600 asielzoekers uit zogeheten 'veilige landen' naar Nederland.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Vanwege het toegenomen toezicht in Ter Apel verplaatsten de problemen zich deels naar de omgeving. Met name naar Nieuw-Weerdinge, dat op de route ligt naar het station in Emmen. Ook daar was inzet van onder meer extra politie en boa's nodig vanwege pogingen tot inbraak, diefstal en plassen en poepen in tuinen.

Gemeente: winkeldieven eerder vervolgen

Volgens gemeenteraadsleden in Westerwolde is die bereidheid tot opvang nog wel aanwezig bij de meeste mensen in Ter Apel, maar dan moet er wel snel een oplossing komen voor de problemen met de overlastgevers. Steen des aanstoots is onder meer de zogenoemde reprimanderegeling. Die regeling, op dit moment landelijk beleid van het Openbaar Ministerie (OM), komt erop neer dat winkeldieven niet worden vervolgd als ze voor het eerst in de fout zijn gegaan.
De gemeente wil graag een uitzondering voor Ter Apel en omgeving. Maar tot op heden is het OM daar niet toe te bewegen.
De hoop in Ter Apel is op dit moment vooral gevestigd op een snellere asielprocedure voor weinig kansrijke asielaanvragen uit Noord-Afrika, die staatssecretaris Van der Burg onlangs beloofde aan de burgemeesters van Westerwolde en Emmen. Binnen twee werkweken zouden asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning dan een afwijzing krijgen.