Pand van voormalig café Lopster Kroon krijgt nieuw leven als restaurant met brouwerij

Mark van der Stelt voor het pand in Loppersum
Mark van der Stelt voor het pand in Loppersum © Tanja Tuinstra/RTV Noord
Het idee om een eigen brouwerij te beginnen was er al. Toen Mark van der Stelt langs het lege pand van het voormalige café Lopster Kroon in Loppersum reed had hij ook de plek gevonden. Samen met zijn vrouw kocht hij het pand en ging aan de slag.
Het stel uit Stedum begint er een brouwerij, met restaurant. 'En een pub waar je lekker de zelf gebrouwen biertjes kan opdrinken.' Ook een zaal en vier hotelkamers zijn onderdeel van de plannen.

'Moet heel veel gebeuren'

Maar voor het zover is, moet er nog heel wat gehakt, getimmerd en gezaagd worden in het vervallen pand. 'Er moet echt heel veel gebeuren', zegt Van der Stelt.
Dat gaat allemaal in overleg met een aannemer en de instanties NCG (Nationaal Coördinator Groningen) en IMG (Instituut Mijnbouwschade Groningen), omdat het gebouw eerst nog versterkt moet worden. Na de zomer moet het echte werk dan van start gaan. 'We proberen in het eerste kwartaal van volgend jaar open te zijn.'
Het café dat voorheen in het pand zat, sloot vijf jaar geleden de deuren vanwege de risico's door de aardbevingen.
Mark van der Stelt vertelt over de plannen:
'We hebben gehoord dat hier soldaten voor Napoleon geronseld zijn'

Napoleon op bezoek?

Tijdens de voorbereiding op de grootscheepse opknapbeurt, gaf het historische pand al wat geheimen prijs. Zo kwam er onder meer oud stucwerk van begin 1900 tevoorschijn. 'Jugendstil', zegt Van der Stelt.
'We hebben gehoord dat hier in de kroeg soldaten voor Napoleon geronseld zijn. Er is zelfs een gerucht dat Napoleon bij een van de raampjes aan een tafeltje gezeten heeft. Wilhelmina heeft hier op het balkon gestaan, we hebben best wel wat bijzondere gasten gehad', zegt Van der Stelt.

Loppesheim

Het pand gaat onder de nieuwe eigenaren voorlopig onder de naam Loppesheim door het leven. 'De naam van het restaurant en de brouwerij maken we later bekend.'