Uitleg over pensioenakkoord voor medewerkers Niestern Sander

DELFZIJL - Medewerkers van scheepswerf Niestern Sander in Delfzijl kregen maandagmiddag uitleg over het pensioenakkoord door voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.
Henk van der Kolk is bijna de verpersoonlijking van het conflict binnen de FNV-top over het pensioenakkoord. De vakcentrale FNV is vóór het akkoord dat met werkgevers en kabinet is gesloten. FNV Bondgenoten is tegen. Met name omdat het opschuiven van de pensioenleeftijd naar 66 en 67 jaar voor veel mensen slecht uitpakt.
Van der Kolk hekelt ook de onzekerheid over de waarde van de pensioenen. Omdat er veel belegd wordt, kan het bedrag dat uiteindelijk beschikbaar is lager uitvallen dan verwacht. Een 'casinopensioen' noemt Van der Kolk het. Van der Kolk erkent dat ook in het pensioenvoorstel van FNV Bondgenoten de eindwaarde niet helemaal zeker is.
Behalve FNV Bondgenoten zijn er nog 18 andere FNV bonden, en voorlopig is alleen Bondgenoten tegen het pensioenakkoord, maar het is met 475.000 leden wel de grootste bond van Nederland.
Sinds zaterdag kunnen de leden zich uitspreken in een raadgevend referendum.
Uit een enquête blijkt dat ruim 80 procent van de leden van FNV Bondgenoten tegen het akkoord is.Van der Kolk hoopt dat een een andere grote bond, zoals de AbvaKabo, ook tegen stemt.Voor de vakcentrale FNV wordt het dan wel heel moeilijk het akkoord door te zetten.