Donar verliest eerste duel in halve finale nipt van rivaal Heroes

Andrej Magdevski namens Donar op archiefbeeld
Andrej Magdevski namens Donar op archiefbeeld © JK Beeld
De basketballers van Donar zijn in mineur begonnen aan de halve finale van de play-offs. Het eerste duel van de best-of-five-serie werd in Den Bosch met 71-68 verloren van rivaal Heroes.
Beide ploegen kenden een compleet ander verloop van het seizoen. De Bosschenaren eindigden ongeslagen als eerste in de reguliere competitie en zakten in de Elite Gold met slechts twee zeges vervolgens een plekje.
De Groningers, die het seizoen zeer slecht begonnen, waren in de Elite Gold juist de beste Nederlandse ploeg met zes overwinningen. Toch eindigde Heroes nipt als tweede en Donar als derde.

Donar komt terug van flinke achterstand

Donar liet zich in De Maaspoort aanvankelijk overrompelen door de ploeg van coach Erik Braal, die net voor drie seizoenen heeft bijgetekend in Den Bosch. Na ruim vijf minuten stond Donar met dertien punten achter (17-4). Uiteindelijk viel de schade mee na tien minuten: 26-21.
Na een minuut in het tweede kwart bracht Viktor Gaddefors de Groningers met een driepunter op gelijke hoogte (26-26). Vervolgens bleven beide ploegen erg aan elkaar gewaagd. Bij rust stond het door een wonderschot op de buzzer van Andrej Magdevski gelijk: 45-45.

Donar verspeelt voorsprong in slotfase

In het derde bedrijf wist Donar een beetje weg te lopen van Heroes, dat vooral heel veel meer balverlies leed. Het stond 55-60 na het derde kwart. Iets meer dan twee minuten voor het einde van de wedstrijd, kwam de thuisploeg weer vlakbij (67-68) door een driepunter van Chris-Ebou Ndow.
Een vrije worp van Thomas van der Mars en een score van Verners Kohs brachten de thuisploeg toch nog voorbij Donar in de slotfase. Vervolgens wist de ploeg van coach Andrej Stimac geen poging meer te verzilveren.

'Rebounds hebben het verschil gemaakt'

'Ik baal enorm. Ik denk dat het er zeker in heeft gezeten. De rebounds hebben vanavond het verschil gemaakt', analyseert Willem Brandwijk. Donar pakte 19 rebounds, Heroes maar liefst 42. 'We weten precies wat er verkeerd is gegaan en we hebben er een hoop vertrouwen in dat we de tweede wedstrijd gewoon kunnen pakken in Martiniplaza', aldus een strijdbare Brandwijk.

Topscorers

Viktor Gaddefors was topscorer aan Groningse zijde met achttien punten. Steph Branch maakte er twaalf. Willem Brandwijk was goed voor tien punten. Ndow was topscorer van Heroes met vijftien punten.

Speelschema

Vrijdag is het volgende duel van de best-of-five-serie, vanaf 19.30 uur in Martiniplaza. Die wedstrijd is live te zien via een stream op deze website. Zondagmiddag vanaf 16.00 uur is het derde duel, opnieuw in Den Bosch. Mocht het nodig zijn, dan volgen er dinsdag (Groningen) en donderdag (Den Bosch) nog twee wedstrijden.