Raad Tynaarlo wil dat gemeente Groningen alsnog meebetaalt aan Groningen Airport Eelde

De entree van Groningen Airport Eelde
De entree van Groningen Airport Eelde © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Groningen moet alsnog over de brug komen met zes miljoen euro voor Groningen Airport Eelde (GAE). Dat vindt de gemeenteraad van Tynaarlo. Maar Groningen is niet van plan daar gehoor aan te geven.
Het meningsverschil gaat terug tot 2017. In dat jaar besluiten de aandeelhouders geld beschikbaar te stellen voor een investeringsfonds van 46 miljoen euro. Dat geld is bedoeld voor het moderniseren van de luchthaven en het realiseren van nieuwe vliegverbindingen.

Niet zes maar twaalf miljoen euro

Groningen zou twaalf miljoen moeten bijdragen. Maar de gemeente wil niet verder gaan dan zes miljoen euro, de helft dus. Dat is tegen het zere been van de overige aandeelhouders. Naast Tynaarlo zijn dat de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Assen.
Zij vinden dat de gemeente Groningen niet met zes, maar twaalf miljoen euro over de brug moet komen. Met als argument dat Groningen 26 procent van de aandelen van GAE bezit. En 26 procent van de benodigde 46 miljoen euro is (afgerond) twaalf miljoen euro.

Symbolisch bedrag

Maar deze redenatie gaat er niet in op het stadhuis aan de Grote Markt. Dat wordt eens te meer duidelijk als Groningen haar aandelen in de luchthaven van de hand doet aan FB Oranjewoud. De Friese investeringsmaatschappij betaalt hiervoor het symbolisch bedrag van 1 euro.
Het geeft aan dat de stadse politiek zijn handen heeft afgetrokken van de luchthaven. De overige aandeelhouders kunnen hoog of laag springen, die extra zes miljoen krijgen ze niet.
Het heeft geen pas dat andere investeerders hier nu de dupe van zijn
Jan Smits - VVD-raadslid Tynaarlo
Dat blijkt in maart dit jaar nog eens uit de antwoorden van B en W op vragen van de GroenLinks-fractie: ‘Wij laten het bij de feitelijke constatering dat een openstaande betalingsverplichting niet bestaat noch is gevorderd op welke wijze dan ook.’

Moeilijk verteerbaar

Dat standpunt blijkt moeilijk verteerbaar voor de raad van Tynaarlo, zo bleek dinsdagavond. ‘Het vliegveld moet dan ook aandringen op het betalen van de kosten door de gemeente Groningen. Het heeft geen pas dat andere investeerders hier nu de dupe van zijn’, aldus VVD-raadslid Jan Smits.
Ik wil dit eerst bespreken met de overige aandeelhouders
Jurryt Vellinga - Wethouder Tynaarlo
Samen met GroenLinks, D66 en het CDA stemden de liberalen dan ook tegen de extra 75.000 euro voor personeels- en beveiligingskosten, schrijft RTV Drenthe.

Juridische stappen

Verantwoordelijk wethouder Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) deelt de onvrede in de raad: ‘Bij mijn weten staat Groningen nog steeds voor zes miljoen aan de lat.’ Maar Vellinga zegt ook op dit moment niet te weten hoe sterk zijn gemeente staat. Daarom vindt hij het nog te vroeg voor juridische stappen: ‘Ik wil dit eerst bespreken met de overige aandeelhouders. Ik laat dit punt op de agenda van de eerstvolgende vergadering zetten. Die is in juni.’
Van één aandeelhouder hoeft sowieso geen cent te worden verwacht: FB Oranjewoud. De investeringsmaatschappij heeft bij de overname van haar aandelenpakket bedongen gevrijwaard te blijven van het leveren van financiële bijdragen. Daar hoeven de andere aandeelhouders sowieso niet bij aan te kloppen. Vellinga: ‘Dat vind ik logisch, want het staat zwart op wit.’