Graafschade bij aanleg glasvezel of plaatsen schutting kost Enexis miljoenen: 'En het is ook gevaarlijk'

Alleen al in onze provincie wordt jaarlijks 1.000 tot 1.500 keer een stroomkabel of gasleiding geraakt bij graafwerkzaamheden. Landelijk gaat het om 16.000 gevallen, zegt netbeheerder Enexis. Vooral bij de aanleg van glasvezel gaat het geregeld mis, maar ook particulieren veroorzaken nogal eens schade.
Graafschades bezorgen de netbeheerders in ons land jaarlijks een schadepost van zo'n vijftien miljoen euro.
Miljoenenschade en gevaarlijk
'In ons eigen gebied - Groningen, Drenthe, Overijssel, Brabant en Limburg - praten we over ongeveer vijf miljoen euro per jaar. Hebben we het behalve over stroom en gas ook over drinkwater- en rioolleidingen en telecomkabels, dan is de schade door graafwerkzaamheden jaarlijks veertig miljoen euro. Dan praat je over grote bedragen', stelt Enexis-woordvoerder Cyriel Hamstra.
Behalve financiële schade voor de netbeheerders en overlast voor klanten, leveren onzorgvuldig uitgevoerde graafwerkzaamheden ook gevaar op. 'Stroomstoringen worden voor 27 procent veroorzaakt door graafschade en zulke storingen zijn vervelend. Maar gaslekkages zijn ronduit gevaarlijk en vergen ook onmiddellijke inzet van de hulpdiensten, zoals de brandweer.'
Veel fouten bij aanleg glasvezel
De meeste schade wordt veroorzaakt door aannemers. Denk aan een project als de zuidelijke ringweg, waarvoor veel graafwerk wordt verricht. Maar Enexis maakt zich vooral zorgen over vele graafschades die worden veroorzaakt bij de aanleg van glasvezelkabels.
'We kunnen aan de hand van het aantal storingen in een buurt precies zien waar glasvezel wordt aangelegd. Daarbij worden vooral buitenlandse medewerkers ingezet. Zij zijn de drukke infrastructuur onder de grond niet gewend, kennen de graafregels in ons land niet goed, en ook is er sprake van een taalbarrière. Wij geven daarom ter plekke informatie in hun eigen taal, om daarmee wat meer besef teweeg te brengen', zegt Hamstra.
Vijver graven? Doe eerst een KLIC-melding
Maar niet alleen aannemers zijn de boosdoeners, ook bij particulieren gaat het regelmatig mis bij tuinwerkzaamheden, zoals het plaatsen van een nieuwe schutting of het aanleggen van een vijver.
Hamstra zegt dat dit eenvoudig te voorkomen is door een zogeheten KLIC-melding te doen bij het Kadaster of via de website van Enexis. KLIC staat voor het Kabels- en Leidingen Informatie Centrum. 'Dan krijg je precies te zien waar de leidingen en kabels liggen. Je bent wettelijk verplicht een KLIC-melding te doen als je dieper dan veertig centimeter gaat graven en sowieso als je machinaal gaat graven', legt Hamstra uit.
Plak een gaslek nooit af met ducttape, zoals onlangs in Brabant gebeurde, maar bel 112
Tips bij schade
'Als je toch schade aan een kabel of leiding hebt veroorzaakt, of daaraan twijfelt, bel dan het storingsnummer op 0800-9009. En als je een gasleiding geraakt hebt, bel dan onmiddellijk 112 en neem afstand', adviseert Hamstra.
'Ga in elk geval niet, zoals een paar weken geleden in Brabant nog, een gaslek afplakken met ducttape. Dat is levensgevaarlijk. Twee teugen gas binnen en je vertelt het niet na. Gas is ook verraderlijk, want het zoekt de weg van de minste weerstand en kan zo in kruipruimtes of de riolering terecht komen', waarschuwt de Enexis-woordvoerder.