Statenleden zijn kritisch op Paas, Schuiling en Remkes: ‘Ongemakkelijke vertoning’

René Paas loopt door het beeld, in de achtergrond Koen Schuiling en Johan Remkes
René Paas loopt door het beeld, in de achtergrond Koen Schuiling en Johan Remkes © ANP
Meerdere politieke partijen in Provinciale Staten zijn niet te spreken over de houding die de drie Groninger bestuurders zich lieten aanmeten toen ze eind februari in Den Haag een reactie gaven op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie.
Commissaris van de Koning René Paas (CDA), Groninger burgemeester Koen Schuiling (VVD) en Johan Remkes, namens het Nationaal Programma Groningen, lieten in allerijl een persmoment organiseren in het Haagse. Daar vertelden ze dat het Rijk jarenlang moet investeren in Groningen om het vertrouwen in het bevingsgebied te herstellen. Het woord ‘ereschuld’ werd daar ook in de mond genomen. Maar namens wie stonden de drie heren daar eigenlijk te praten?
Luister hier naar de radioreportage over de kritiek op de drie Groninger bestuurders
Die vraag wordt gesteld door meerdere partijen tijdens een debat over de kabinetsreactie naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête. De BBB was het meest duidelijk: ‘Waarom een delegatie bestuurders naar Den Haag? Dat had andersom gemoeten. En waarom was de delegatie van drie niet een delegatie van alle bestuurslagen?’, zegt Harm Nieboer die het moment omschrijft als een 'ongemakkelijke vertoning'.

Inwoners

De Partij voor de Dieren spreekt zelfs over ‘bestuurlijke elite’: ‘Dit gaat niet om het vervullen van een wensenlijst van onze bestuurlijke elite, maar om het herstel van vertrouwen’, aldus Stijn ten Hoeve. GroenLinks-fractievoorzitter Hendri Meendering spreekt over ‘de drie wijzen uit het Noorden’. ‘Zijn onze inwoners wel voldoende betrokken geweest bij het formuleren van de ereschuld? Wij twijfelen.’
Premier Mark Rutte staat de pers te woord buiten het Provinciehuis, naast hem Johan Remkes
Premier Mark Rutte staat de pers te woord buiten het Provinciehuis, naast hem Johan Remkes © Robert Pastoor/RTV Noord
Ook beoogd coalitiepartner Groninger Belang vond de presentatie van de drie bestuurders wringen: ‘Die reactie kwam snel, heel snel’, zegt Lies Zondag. ‘Veel Groningers vroegen zich af of het wel over hun belangen ging. Uit de enquête bleek nou net dat er juist mét de Groningers gesproken moest worden. Ook hier in de Staten liet men weten dat ze overrompeld waren door de drie bestuurders.’

Gebruik maken van het momentum

Hoofdrolspeler René Paas lijkt niet onder de indruk van de kritiek. ‘Het was het begin van een assertief antwoord van de regio’, zegt hij. Snel reageren was volgens hem een noodzaak omdat het nieuws op de dag van de presentatie van het enquêterapport onder meer werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne. En de door meerdere Statenleden bekritiseerde boodschap van Paas en co haalde tot tevredenheid van de CdK wel het nieuws. ‘Het zwaartepunt in het nieuws was dat we het daar vooral hadden over schade, herstel en versterking. Het woord cultuuromslag heeft alle nieuwskoppen gehaald.’

Kabinetsreactie

Tijdens het debat in het provinciehuis werd verder ook stilgestaan bij datgene wat het kabinet met Groningen van plan is. In totaal wordt in Den Haag 22 miljard gereserveerd voor de aardbevingsellende in onze provincie. Van dat bedrag is 13,7 miljard ‘nieuw geld’ en 8,5 miljard voor bestaande plannen. Het kabinet heeft toegezegd dat er voldoende geld beschikbaar zal blijven voor het afwikkelen van schade.
Waar de eerder aangehaalde bestuurders al lieten weten ontevreden te zijn met het kabinetsbesluit, daar is de voltallige Provinciale Staten ook niet voldoende tevreden gesteld. ‘Eerst zien dan geloven’, zegt Sander Claasen (D66). ‘Eerst de basis goed en dan pas verder bouwen aan perspectief’, aldus Margriet Donker (ChristenUnie).

Geld voor infrastructuur

Het steekt veel Statenleden dat er binnen de veelbesproken 22 miljard ook geld is opgenomen voor infrastructuurprojecten zoals de Nedersaksenlijn en N33. Waarbij het kabinet er ook nog van uitgaat dat men in Groningen de portemonnee trekt. Daarnaast vindt de Staten dat dat soort projecten geen deel moet uitmaken van de ereschuld die Den Haag heeft te voldoen aan Groningen.
De Haagse en Groningse delegaties hebben plaatsgenomen
De Haagse en Groningse delegaties hebben plaatsgenomen © Tristan Braakman/RTV Noord
Bevingsgedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) erkent dat. ‘Ik hoor u zeggen dat al die mooie plannen niet ten koste moeten gaan van de versterking’, zegt hij tegen de Statenleden. ‘Maar het is geen of en niet zwart of wit. Het oplossen van schade en herstel is whatever it takes. Dat moet per definitie, daarbij wil ik niet eens spreken over geld.’

Gezamenlijke reactie

Donderdag komen delegaties van de Groninger gemeenteraden en waterschappen bij elkaar. Daarbij wordt het standpunt van de afzonderlijke bestuurslagen kenbaar gemaakt. Die worden samengevoegd tot een gezamenlijke verklaring. Het is nog niet bekend wanneer die verklaring openbaar wordt gemaakt.