Betaald parkeren Stad zorgt voor onrust: ‘Er is hondenpoep op auto’s gesmeerd’

Een parkeerautomaat in de gemeente Groningen
Een parkeerautomaat in de gemeente Groningen © ANP
De invoering van betaald parkeren blijft de Groninger gemeenteraad bezighouden. Aan de randen van de zones waar betaald parkeren geldt, ontstaat ongelijkheid, frustratie en onveiligheid. Vijf inwoners uit verschillende wijken probeerden dat woensdagavond duidelijk te maken aan de gemeenteraad.
Volgens de bewoners neemt de parkeeroverlast toe in de Groninger wijken Klein Martijn, De Wijert-Zuid en Hoornse Meer. In (delen) van die wijken geldt nog geen betaald parkeren, terwijl autobezitters een paar straten verderop wel moeten betalen.
De vijf insprekers zien dat de geparkeerde auto’s zich verplaatsen naar het gebied waar betaald parkeren niet geldt. ‘Ze krijgen daar briefjes onder de auto waarop staat dat ze niet welkom zijn. Er wordt zelfs hondenpoep op auto’s gesmeerd. Het maakt het niet gezelliger in de wijk’, vertelt inwoner van Hoornse Meer Marita Wynia.
Ze komen om acht uur, laden hun fietsen uit en fietsen dan naar kantoor
Harry Doze - inwoner van Klein Martijn
Ook Harry Doze uit Klein Martijn ziet de overlast toenemen: ‘Langparkeerders staan soms enkele weken bij ons voor de deur. Ze zorgen ervoor dat wij onze oprit niet meer op kunnen’, vertelt hij. ‘Er zijn ook kortparkeerders. Die komen om acht uur ’s ochtends. Ze laden hun fietsen uit en fietsen dan naar kantoor.’
Ruim twee maanden geleden is betaald parkeren ingevoerd in de Groninger wijken Hoornse Meer en Corpus den Hoorn, ondanks een handtekeningenactie die door ruim duizend inwoners is ondertekend.

De kosten zijn vijftig euro per jaar voor bewoners. Bezoekers betalen 2,40 euro per uur.

'Invoering had beter gekund'

Verantwoordelijk wethouder Philip Broeksma gaf woensdagavond toe dat de invoering van betaald parkeren in Hoornse Meer en Corpus den Hoorn te snel is gegaan. Hij stelt dat beter onderzocht had moeten worden wat de gevolgen in wijken zouden zijn. ‘We hadden de wijken beter moeten meenemen. Dat had gekund en had gemoeten’, ziet hij achteraf.
Om de ontstane problemen op te lossen, gaat hij kijken naar maatregelen zoals het versoepelen van regels of het verlagen van het parkeertarief. Broeksma komt daar later op terug.
Je moet het reguleren door aan een aantal knoppen te draaien
Philip Broeksma - wethouder gemeente Groningen
In Klein Martijn wil de wethouder het probleem oplossen door ook daar betaald parkeren in te voeren. In de toekomst moet dat leiden tot minder auto's langs de weg. Afschaffen van betaald parkeren is volgens hem geen optie: ‘Dan zijn er te weinig parkeerplaatsen in de gemeente. Je moet het reguleren door aan een aantal knoppen te draaien.'

Coalitiepartijen kritisch op wethouder

Raadsleden zijn kritisch op hoe de invoering van het betaald parkeren in Hoornse Meer en Corpus den Hoorn is verlopen. Ook de coalitiepartijen vinden het handelen van het gemeentebestuur niet goed: ‘Het proces is niet goed verlopen en de communicatie verdient een dikke onvoldoende’, zegt Rita Pestman van coalitiepartij PvdA.
Hans de Waard van coalitiepartij SP windt er geen doekjes om: zijn partij is tegen het huidige parkeerbeleid. Toch heeft de SP ermee ingestemd: ‘We hebben een afweging gemaakt. We kunnen af en toe wat geven, en af toe wat nemen. We hebben hiermee ook heel veel terug gekregen, onder andere dat er miljoenen euro’s gaan naar de noordelijke wijken om die te verbeteren’, openbaart De Waard.