Scheve gezichten in bevingsgebied: de één krijgt wel een nieuw huis, de ander niet

De huizen rechts worden gesloopt, de huizen links blijven staan
De huizen rechts worden gesloopt, de huizen links blijven staan © Martin Drent/RTV Noord
In Noord-Groningen moeten duizenden huizen versterkt worden vanwege de aardbevingen. Op sommige plekken zorgt dat voor situaties die moeilijk uit te leggen zijn. Zo zijn er wijken die helemaal tegen de vlakte gaan, terwijl enkele huizen blijven staan.
Voor die bewoners is het lastig te begrijpen. Ook zij willen een nieuwe woning. Op verschillende plekken in het gebied wordt daarom actiegevoerd.
De ene buur een nieuw huis, de ander niet

‘En wij dan?’

In de wijk Westerdraai in Appingedam hangen allerlei posters voor de woningen. ‘Eén wijk, één plan’ staat erop. Een deel van de wijk gaat tegen de vlakte, maar de bewoners van de andere woningen voelen zich vergeten. Ze weten niet waar ze aan toe zijn.
‘Deze kant van de straat wordt helemaal gesloopt. Ook achter ons wordt nieuw gebouwd. Maar in ons rijtje weet niemand waar we aan toe zijn’, zegt Alida Dalman, één van de actievoerders. In totaal gaat het om 55 woningen.
Alida Dalman van Actiegroep Westerdraai
Alida Dalman van Actiegroep Westerdraai © Martin Drent/RTV Noord
De Damsters vrezen dat ze straks als enige nog in de oude huizen blijven wonen. Dalman: ‘Straks zitten wij hier nog met huizen die best tochtig zijn. Onze buren krijgen een nieuwe energiezuinige woning en wij dan?’
Nieuwe commissie doet onderzoek
De Commissie Verschillen doet sinds maart onderzoek naar zogeheten onuitlegbare verschillen. Deze commissie gaat staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw adviseren over hoe hij zulke situaties kan tegengaan.
De voorzitter van deze commissie is Pieter van Geel (CDA), voormalig staatssecretaris van Volkshuisvesting. Van Geel schuift dinsdag aan bij het radioprogramma Oetse op Noord en daarna is hij ook te zien in Noord Vandaag. Dat laatste gesprek is hier terug te zien.
Van Geel werkt samen met een aantal bekende gezichten in Groningen, onder wie Susan Top (voormalig secretaris van het Groninger Gasberaad en beoogd gas-gedeputeerde) en Jelle van der Knoop (voormalig voorzitter Groninger Bodem Beweging).
De commissie komt rond de zomervakantie met een advies.

‘Zo oneerlijk’

Niet alleen in Appingedam wordt actiegevoerd, ook in Uithuizen hangen posters voor de ramen. Rond de Aak worden 21 huizenblokken gesloopt en herbouwd, en twee blokken niet. ‘Soms is het allemaal zo oneerlijk’, staat op de posters die voor de ramen hangen.
Posters bij huizen aan de Aak in Uithuizen
Posters bij huizen aan de Aak in Uithuizen © Martin Drent/RTV Noord
‘We zijn hier al vier jaar mee bezig’, verzucht Edwin Dijkstra, één van de bewoners wiens huis niet wordt gesloopt en herbouwd. ‘Als alles om ons heen straks nieuwbouw is, wat doet onze woning dan op de huizenmarkt?’ Hij vreest dat zijn huis straks een stuk minder waard is.
De verschillen worden veelal veroorzaakt door het moment waarop de huizen zijn beoordeeld op aardbevingsbestendigheid. Hoe later een huis aan de beurt is, hoe minder maatregelen er nodig zijn. Er wordt namelijk rekening gehouden met het dichtdraaien van de gaskraan. Minder gaswinning betekent - volgens de instanties - minder risico op (zware) aardbevingen en dus minder intensief versterken.

NCG: ‘Moeilijk te begrijpen en te aanvaarden’

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG), verantwoordelijk voor de versterking, laat weten dat in Appingedam nog onduidelijk is welke maatregelen er nodig zijn. ‘De meeste bewoners hebben nog geen beoordelingsrapport ontvangen. Het is daarom te vroeg om te spreken van een onuitlegbaar verschil.’
In Uithuizen is een groot deel al langer geleden beoordeeld, waardoor het advies sloop en nieuwbouw is gegeven. Een deel moet versterkt worden, maar de woningcorporatie heeft besloten extra geld bij te leggen om ook daar sloop en nieuwbouw mogelijk te maken.
Dit huizenblok aan de Aak in Uithuizen wordt niet gesloopt
Dit huizenblok aan de Aak in Uithuizen wordt niet gesloopt © Martin Drent/RTV Noord
Voor de overige twee huizenblokken snapt de NCG dat het 'moeilijk is om te begrijpen en te aanvaarden'. De NCG benadrukt dat de woningen veilig zijn, maar ziet wel degelijk dat er sprake is van ‘onuitlegbare verschillen’.
De versterkingsorganisatie kijkt naar de politiek voor oplossingen. ‘Wij staan er honderd procent achter om onuitlegbare verschillen op te lossen.’