Ook in hoger beroep celstraf en tbs geëist voor neersteken agent bij avondklokcontrole

De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan
De politie doet de dag na de steekpartij buurtonderzoek in de Van Houtenlaan © Jos Schuurman/FPS
Eric T. (34), die in 2021 aan de Van Houtenlaan in Stad een agent in zijn gezicht en hals stak, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt zeven jaar de cel in en tbs krijgen.
De advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) vindt dat de Amerikaanse Eric T. met zijn toenmalige partner Justin de G. zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag op twee agenten in Stad op 10 maart 2021. T. haalde vanuit het niets uit met een mes en stak een van de agenten in zijn gezicht. De ander werd in haar been geraakt. T.'s partner stond erbij maar greep niet in.

Enorm veel spijt

T. heeft enorm veel spijt van zijn daden, vertelt hij de raadsheren. Tijdens de eerste zitting, een klein jaar geleden, was dat anders. Toen had hij geen berouw en geloofde hij dat hij uit bescherming van zijn partner gestoken had. T. was bang dat hij Nederland uitgezet zou worden, omdat hij illegaal in het land was.
Momenteel slikt T. medicijnen om zijn psychoses te onderdrukken. Eerder kreeg hij vanwege zijn psychische toestand tijdens het misdrijf tbs met dwangverpleging opgelegd naast zeven jaar cel. Zijn toenmalige partner, die er wel bij was maar niet gestoken heeft, kreeg een straf opgelegd die gelijkstaat aan zijn voorarrest. Hij is niet in hoger beroep gegaan.
De politie doet daags na de steekpartij grondig buurtonderzoek in de omgeving van de Van Houtenlaan
De politie doet daags na de steekpartij grondig buurtonderzoek in de omgeving van de Van Houtenlaan © Reinder Smith/RTV Noord
De guillotine is een betere straf voor mij
Eric T. wil geen tbs
T. wel, omdat hij excuses wil maken aan de slachtoffers en andere betrokkenen. Op tbs zit hij niet te wachten. 'De guillotine is een betere straf voor mij', vindt hij. Volgens zijn advocaat Misja Geeratz is een tbs-maatregel lastig, omdat die gericht is op terugkeer in de maatschappij. T. is vanwege zijn misdrijf tot ongewenst vreemdeling verklaard en zal dus nooit terugkeren in onze maatschappij. Ook mag hij niet op onbegeleid verlof.

Nooit meer vrij

Hij is bang dat hij daardoor nooit meer vrij zal komen. Tbs of iets soortgelijks bestaat niet in Amerika: het land voert geen maatregelen uit die opgelegd zijn in het buitenland. Momenteel zit T. in een forensische kliniek die gespecialiseerd is in het behandelen van psychiatrische patiënten met een andere culturele achtergrond die met het strafrecht in aanraking zijn geweest.
Hij denkt elke dag aan de twee agenten die hij zomaar neerstak samen met zijn toenmalige partner. 'Ik kan niks doen om het beter te maken voor ze', zegt hij tegen de raadsheren. De slachtoffers zijn niet bij de zitting aanwezig, omdat ze het niet kunnen opbrengen. 'Het hoger beroep betekent voor hen dat er nog geen eind aan de zaak is, daar hebben ze het heel moeilijk mee', zegt de raadsheer. De mannelijke agent had meer dan 45 jaar werkervaring en is nu gepensioneerd, de vrouwelijke agent had haar eerste dienst in uniform.
Ambulance en politie in de Van Houtenlaan
Ambulance en politie in de Van Houtenlaan © Patrick Wind/112 Groningen

Agent in halsslagader gestoken

De twee agenten spraken de mannen aan, omdat zij op straat waren ondanks de avondklok die van kracht was vanwege de coronamaatregelen. De mannen trokken de aandacht van de agenten, omdat zij rondfietsten zonder verlichting. Vermoedelijk waren ze op inbrekerspad, gezien de spullen die ze bij zich hadden.
De agent vroeg de Amerikaan om zijn identiteitsbewijs en werd direct in zijn gezicht en halsslagader gestoken. Het slachtoffer verkeerde enige tijd in levensgevaar. Zijn vrouwelijke collega werd in haar been gestoken. Een koppelriem voorkwam dat zij steekwonden in haar buik opliep. De mannen renden na het steekincident weg en lieten de fietsen achter.

Opgepakt in Noord-Frankrijk

Ze werden drie dagen later opgespoord in Noord-Frankrijk. T. verklaarde na zijn aanhouding dat hij stak, omdat hij illegaal in Nederland verbleef en bang was dat hij terug moest naar Amerika. De G. zou dan weer in een ggz-kliniek belanden, waar hij, volgens T., slecht werd behandeld. Beiden kenden elkaar via internet en hebben sinds 2018 een relatie.

Geen berouw getoond

De rechter die T. eerder veroordeelde vond het zeer kwalijk dat T. agenten in uniform tijdens hun werk op levensbedreigende wijze aanviel. Hij stak bewust richting kwetsbare delen, zoals het hoofd en hals, om zijn tegenstander uit te schakelen. Hij wilde ten koste van alles voorkomen dat zijn partner De G. terug werd gebracht naar een ggz-instelling.
De Amerikaan toonde toen geen respect of berouw richting zijn slachtoffers. Hij noemde zijn actie zelfs ‘eervol’, omdat hij De G. wilde beschermen. Beide mannen bekommerden zich niet om de gewonde agenten, waarvan één in levensgevaar verkeerde.
Het hof doet over twee weken uitspraak.