Meningsverschil bij huisartsen in Pekela moet ‘zo snel mogelijk worden opgelost’

‘Ik wil dat dit meningsverschil wordt opgelost. Dit geeft teveel onzekerheid voor patiënten, verzekeraars en voor ons als huisartsen.’ Dirk-Jan Roelfsema, huisarts in Nieuwe Pekela, is niet blij met het gebakkelei bij collega-huisartsen in Pekela.
Huisartsen Feis en Zwart in Oude Pekela liggen met elkaar overhoop. Feis verwacht dat collega Zwart zijn patiënten overneemt als hij op vakantie is. Zwart is dat niet van plan.
Klachten van patiënten
Begin deze week kwamen bij zorgverzekeraar Menzis meerdere klachten binnen van Pekelders die bij huisarts Feis voor een dichte deur stonden. Feis zou op vakantie gaan en mailde dat naar Zwart, maar zij gaf op haar beurt aan dat zij niet voor hem ging waarnemen. Feis bleef thuis tijdens zijn vakantie en besloot om de situatie eerst aan te kijken. Al snel ging het mis. Hij besloot daarom dinsdag direct weer aan het werk te gaan.
Het meningsverschil tussen beide partijen gaat over afspraken die volgens Feis wél gelden, maar volgens Zwart acht maanden geleden zijn beëindigd. In die afspraken zou staan dat huisartsen in Oude Pekela bokje voor elkaar moeten staan tijdens vakanties, net zoals de huisartsen in Nieuwe Pekela dat doen.
Dirk-Jan Roelfsema is voorzitter van de Huisartsengroep in Pekela, heeft zelf een praktijk in Nieuwe Pekela en baalt van de ontstane situatie: ‘Ik ben altijd voorzichtig met mij een mening toe-eigenen over dingen waar ik niet precies de inhoud van weet, maar ik wil gewoon dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Je moet niet met elkaar in conflict zijn over een waarneemregeling. Het kan niet zo zijn dat een huisarts zegt: 'Ik beslis eenzijdig om iets niet meer of anders te gaan doen’.’
Geen contact
Roelfsema wil daarom met de huisartsen in Pekela om tafel om hier samen uit te komen. Dat klinkt als iets dat zo geregeld is in zo’n kleine gemeente, maar niets is minder waar.
Roelfsema: ‘Wij dringen aan op een onderlinge dialoog, maar hebben helaas nog geen positieve respons ontvangen van Zwart. Ik zou zeggen dat zo’n gesprek in goede collegialiteit mogelijk zou moeten zijn.’
Zijn doel is duidelijk: ‘De onrust moet uiteindelijk met name voor de patiënten worden weggenomen. En daarnaast willen wij ons werk op een rustige manier doen. Ik hoop dat huisarts Zwart met een antwoord komt en dat wij eind deze maand met elkaar in gesprek kunnen.’