Mast tv-toren Hoogersmilde omgevallen

HOOGERSMILDE - De 200 meter hoge mast van de tv toren in Hoogersmilde is, nadat eerder op de middag brand uitbrak boven in de toren, omgevallen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
De brandweer, die speciaal getraind is voor calamiteiten in de toren, zag al kort na het uitbreken van de brand in de tv-mast bij Hoogersmilde in dat een blusactie niet mogelijk was. Alle brandweerlieden wisten zich tijdig in veiligheid te brengen.

Brand

De brand die uiteindelijke de aanleiding vormde voor het afbreken van de mast, woedde in het bovenste betonnen deel op 82 meter hoogte. De totale lengte van de tv-toren is een kleine 300 meter. Meerdere brandweerkorpsen rukten uit. Omdat de brand op grote hoogte woedde, was het vuur lastig te bestrijden. In de omgeving werden preventief woningen ontruimd.

Zenderontvangst

Meerdere regionale en landelijke omroepen ondervinden hinder van de brand en kunnen niet meer via de ether uitzenden. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel is geen ontvangst mogelijk van de publieke radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4 en de commerciële zenders Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Slam!FM, Q-music.
Kijkers en luisteraars via de kabel en de satelliet ondervinden geen problemen. Ook de ANWB en enkele telefoonmaatschappijen maken gebruik van de zendmast in Hoogersmilde.
Vroeger zond RTV Noord, dat toen nog RONO heette, ook uit vanaf de toren in Hoogersmilde. Inmiddels heeft RTV noord een eigen zendmast. De website van RTV Drenthe is, waarschijnlijk wegens overbelasting, beperkt bereikbaar.

Geschiedenis

De toren werd opgeleverd in 1959, en werd gebruikt voor transmissie van televisie- en radiosignalen. De toren van gewapend beton en staal, is de hoogste in Noord-Nederland. Het onderste deel is 82 meter hoog en is gemaakt van gewapend beton. Daarbovenop werd een stalen toren gebouwd. Aan het hoogste deel van deze stalen mast zijn de radio en televisie zendantennes gemonteerd.
De toren is met een aantal zogeheten tuikabels verankerd. Op 14 augustus 1968 werd een tuikabel geraakt door de vleugeltip van een gevechtsvliegtuig. De kabel brak en het resultaat was een knik in de top van de tv-mast. In de periode van juli tot oktober 2007 zijn de TV zendantennes voor het uitzenden van analoge televisiesignalen verwijderd. Bekijk de beelden die RTV Drenthe maakte: