Donar trekt stand gelijk in halve finale play-offs tegen Heroes Den Bosch

Willem Brandwijk zweeft naar de basket namens Donar
Willem Brandwijk zweeft naar de basket namens Donar © JKBeeld
De basketballers van Donar hebben vrijdagavond door een 69-60 zege op Heroes Den Bosch de stand in de halve finale van de play-offs op 1-1 gebracht. In deze best-of-five serie volgt aanstaande zondagmiddag 14 mei in Brabant wedstrijd drie. De tip-off in de Maaspoort is om 15.00 uur.
In een spannende slotfase zorgden twee driepunters op rij van Viktor Gaddefors namens Donar voor de beslissing. De eerste ploeg die drie wedstrijden wint plaatst zich voor de finale waarin Aris Leeuwarden of ZZ Leiden de tegenstander zal zijn.
Samenvatting Donar - Heroes

Aan elkaar gewaagd

Voor 3200 toeschouwers in MartiniPlaza gaven beide ploegen elkaar in de eerste twee kwarten nauwelijks iets toe. Donar nam na tien minuten te leiding (17-15), maar moest toestaan dat de Brabanders bij rust de rollen hadden omgedraaid: 33-35. Het schotpercentage van de Groningers was slechts 33%, geïllustreerd door 1 op twaalf rake driepunters.
De thuisploeg kwam energiek uit de kleedkamer en nam een 40-36 voorsprong aan het begin van het derde kwart dankzij een score van Andrej Magdevski en goed verdedigend werk. Vlak voordat de schotklok verliep scoorde Clay Mounce: 42-36.
Donar-Den Bosch begon met een indrukwekkende sfeeractie
Donar-Den Bosch begon met een indrukwekkende sfeeractie © 112Groningen

Marge van tien

De foutenlast liep inmiddels wel op bij Donar, maar benutte vrije worpen van Peter Olisemeka brachten het verschil op het einde van het derde kwart voor het eerst in de wedstrijd op tien punten: 55-45.
De start van het laatste kwart was voor de bezoekers. Onder leiding van de messcherpe Webster werd het verschil teruggebracht tot zes punten: 55-49. Donar-coach Stimac greep in door een time-out aan te vragen. Een slimme actie van Vernon Taylor leverde de thuisploeg twee benutte vrije worpen op zodat er weer wat meer marge ontstond.

Driepunter van Gaddefors

Webster bleef een plaaggeest voor de Groningse verdediging en hield daarmee Heroes in de wedstrijd: 59-57 met nog een dikke vijf minuten speeltijd op de klok. Verder liet Donar het niet komen. Benutte vrije worpen van Willem Brandwijk zorgden voor lucht aan Groningse kant.
In de slotfase zorgden twee een driepunters van Viktor Gaddefors voor de definitieve beslissing.
Topscorers
Topscorer aan de kant van Donar was Clay Mounce met veertien punten, Olisemeka en Gaddefors waren allebei goed voor twaalf punten. Man van de wedstrijd Kobe Webster was namens Heroes met zestien punten de uitblinker.