Folkert de Haan wint Lus van Roden

RODEN - Wielrenner Folkert de Haan uit Groningen heeft vrijdagavond de 41e Lus van Roden op zijn naam geschreven. De 33-jarige De Haan kwam solo over de streep.
De Haan maakte deel uit van een zes man sterke kopgroep die in het tweede deel van de koers over 100 kilometer ontstaan was. De zes, met onder meer ook Stefan Poutsma uit Peize, werkten goed samen en bleven uit de greep van het peloton.
In de laatste twee ronden demarreerde De Haan samen met Leander Schreurs uit Elburg en namen een kleine voorsprong op de andere vier. In de slotronde liet de ervaren De Haan Schreurs achter zich om solo over de meet te komen.
Dennis Smit uit Zwanenburg won de sprint van de andere vier en werd derde. Het was voor De Haan, na Tolbert, zijn tweede zege van het seizoen en de eerste keer in zijn loopbaan dat hij zegevierde in De Lus.
Wouter Haan uit Bedum was de man van het eerste uur. Hij was bij alle ontsnappingen betrokken en reed voortdurend van voren. Toen de belangrijkste slag viel was Haan er niet bij. De 19-jarige reed de wedstrijd uiteindelijk roemloos uit. Bij de vrouwen won Vera Koedooder uit Bovenkarspel voor Roxane Kneteman uit Krommenie en Andrea Bosman uit Ermelo.