Drinkwaterbedrijven zetten zich schrap: 'In de zomer kunnen we het niet meer bijbenen'

Uit de pomp komt geen drinkwater
Uit de pomp komt geen drinkwater © Elwin Baas/RTV Noord
Groeiende zorgen over een mogelijk drinkwatertekort in onder meer Groningen. En dat is niet zonder reden: uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat drie van de tien drinkwaterbedrijven deze zomer al rekening houden met acute tekorten bij een onverwacht grote vraag naar drinkwater.
Behalve voor Groningen, geldt dat ook voor de regio's Overijssel, Gelderland en het westen van Zuid-Holland, schrijft de NOS op basis van Nieuwsuur.

Enorme pieken in de zomer

De vraag naar drinkwater stijgt onder meer door de groei van de bevolking, klimaatverandering en toenemende economische activiteiten bij bedrijven die drinkwater gebruiken. Om aan die groeiende vraag te voldoen, openen drinkwaterbedrijven nieuwe winlocaties, slaan ze meer water op en moet iedereen zuiniger met water omgaan.
Drinkwaterbedrijf Vitens voelt de bui al hangen en stroopt daarom de mouwen vroegtijdig op. 'Klimaatverandering heeft een grote impact op ons waterverbruik. In de zomerperiode zien we enorme pieken ontstaan die we met de huidige installaties niet meer kunnen bijbenen' zegt Doeke Schippers, strategisch adviseur van Vitens.

Race tegen de klok

Nu al moet het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland aanvragen van bedrijven die drinkwater nodig hebben, weigeren. Voor drinkwaterbedrijven zijn het aanleggen van watervoorraden een race tegen de klok: Vitens wijst zogenaamde 'strategische harten' van waterwinning aan in hun gebied. Dit zijn winlocaties die nu nog klein zijn, maar waar relatief veel water te winnen valt.

Pakket aan maatregelen

Het RIVM schreef afgelopen maand al in een rapport dat er snel een pakket aan maatregelen moet worden genomen voor onder meer de provincie Groningen. Het Waterbedrijf Groningen verwachtte begin april dankzij de vele regen in het voorjaar deze zomer echter nog geen probleem.
De provincie Groningen wees eerder al vier gebieden aan waar in de toekomst mogelijk drinkwater gewonnen kan worden. Het gaat om plekken in Zuidoost-Groningen, Veendam, Bellingwolde en de omgeving van Leek en Roden.