Spandoeken in Ter Apel: 'Wij zijn deze overlast meer dan zat'

Eén van de opgehangen spandoeken in Ter Apel
Eén van de opgehangen spandoeken in Ter Apel © Persbureau Meter
Het centrum van Ter Apel is in de nacht van vrijdag op zaterdag volgehangen met spandoeken. Teneur van de slogans op de dundoeken: Ter Apelers zijn de overlast meer dan zat.
De spandoeken hangen onder meer aan een viaduct ('Wij zijn de overlast meer dan zat'), langs de Hoofdstraat ('Avondklok nu!'), voor de Aldi aan de Marktstraat ('Diefstal wordt hier niet bestraft'), voor het politiebureau ('112 taxi azc') en bij de afslag richting het azc in Ter Apelervenen ('Ter Apel heeft 't! COA bedankt').
Drie van de opgehangen spandoeken
Drie van de opgehangen spandoeken © RTV Noord

Burgerwacht T.A.

Wie de spandoeken precies heeft opgehangen is niet helemaal duidelijk. Een van de doeken ('Racisme? Nee! Realisme? Ja!') is ondertekend door Burgerwacht Ter Apel.
'Wij zijn deze overlast meer dan zat'
Afgelopen week kwam via een beveiligingsbedrijf dat toezicht houdt in winkels in Ter Apel naar buiten dat ondanks een reeks maatregelen de diefstallen door asielzoekers in het winkelcentrum van Ter Apel toenemen.

'Absoluut onaanvaardbaar'

De eerste drie maanden van 2022 verrichtte de politie 62 aanhoudingen vanwege diefstal, dit jaar waren dat er 96. In dezelfde periode waren er 40 pogingen tot diefstal en 21 diefstallen zonder aanhouding.
Verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg noemde de overlast dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer 'absoluut onaanvaardbaar', omdat die 'het veiligheidsgevoel van bewoners en ondernemers in de samenleving onder druk zet en afbreuk doet aan de bereidheid om vluchtelingen op te vangen'.

Surveillanten betaald door COA

De surveillanten die het onderzoek deden worden betaald door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vorige week liet een analyse van persbureau ANP al zien dat de gemeente Westerwolde, afgezet tegen het aantal inwoners, de gemeente is met de meeste meldingen van winkeldiefstal in Nederland.
De gemeente Westerwolde was niet bereikbaar voor commentaar.