Kramp is spelbreker voor Wiersma bij recordpoging

Piet Wiersma laat zich behandelen aan krampverschijnselen
Piet Wiersma laat zich behandelen aan krampverschijnselen © Organisatie Open Litouws kampioenschap
Piet Wiersma heeft zijn poging het wereldrecord op de honderd kilometer te verbeteren moeten staken. De ultraloper uit Wildervank kreeg na ruim zeventig kilometer kramp.
Wiersma was op dat moment koploper van de wedstrijd in Vilnius. De ultraloop in de hoofdstad van Litouwen staat in het teken van het Open Litouws kampioenschap honderd kilometer. Hij had een kleine voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander Aleksander Sorokin, die een thuiswedstrijd liep.
Liggend op het asfalt werd hij nog wel behandeld aan zijn krampverschijnselen. Doorlopen had geen zin meer en Wiersma besloot in overleg met zijn coach uit de wedstrijd te stappen. Ook omdat het wereldrecord uit zicht was en hij over een maand deelneemt aan een belangrijke wedstrijd over negentig kilometer in Zuid-Afrika.
Vlak na zijn opgave belde Wiersma met zijn ouders in Wildervank. Hij gaf aan dat de vele bochten in het korte parcours weleens de oorzaak konden zijn van de krampaanval. 'Het is een bewuste keuze om te stoppen met het oog op de wedstrijd in Zuid-Afrika. Het wereldrecord zat er voor 100 procent zeker in, maar niet voor mij op dit parcours. Ik voel me nu prima. Het was gewoon een toptraining vandaag.' laat Wiersma een paar uur nadat hij de wedstrijd heeft verlaten weten.
Wiersma(rechts) en Sorokin
Wiersma(rechts) en Sorokin © Oraganisatie Open Litouws kampioenschap
Wiersma liep tot het moment dat het noodlot toesloeg op een schema van rond de zes uur en vijf minuten. Als hij dat tempo had kunnen volhouden, was hij in staat geweest om het wereldrecord van 6 uur, 9 minuten en 41 seconden met succes te verbeteren.
Sorokin haalde de finish wel en kwam over de streep in zes uur, 5 minuten en 35 seconden. Dat is nu de snelste tijd ooit op de 100 kilometer. De Litouwer liep eerder in zijn carriere een paar seconden langzamer, maar dat was op een atletiekbaan. Alleen bij een wedstrijd op de weg wordt een wereldrecord erkend. Daarnaast moet ook het parcours volgens de regels opgemeten zijn van de internationale atletiekbond. In 1986 zette de Belg Jean Paul Praet, voormalig winnaar van de RUN van Winschoten, een tijd van zes uur, drie minuten en 51 seconden op de klok. Er waren destijds twijfels of de afstand wel klopte. Daarom is de prestatie van Praet niet de boeken ingegaan als wereldrecord.