Eind deze week weer landelijke publieke zenders

GRONINGEN - Pas aan het eind van de week zullen de landelijke publieke zenders weer in de hele provincie te beluisteren zijn via de FM.
Nu zijn grote delen van de provincie nog verstoken van onder meer Radio1, Radio2 en 3FM. Novec, de eigenaar van de zendmast die vrijdag door brand omviel, heeft de noodzendmast inmiddels naar de legerkazerne in Assen gebracht. Defensie heeft aangeboden te helpen de mast zo snel mogelijk neer te zetten. Dat gaat echter nog dagen duren. Eerst moeten drie stevige plateaus worden gemaakt, die het gevaarte kunnen dragen.
Ook voor Digitenne zijn maatregelen getroffen. KPN heeft masten in omliggende gebieden aangepast om zoveel mogelijk klanten weer te bereiken. Digitenne-kijkers moeten daarvoor wel de ontvanger hoog zetten en ze zullen het kastje moeten resetten om contact te maken met een van deze andere zendmasten. Voor de periode dat Digitenne-klanten geen contact hebben kunnen krijgen, hoeven zij niet te betalen, meldt KPN. Naar schatting wonen circa 40.000 Digitenne klanten in het getroffen gebied.
Voor mobiel telefoonverkeer heeft KPN zaterdag een tijdelijke mast geplaatst in Hoogersmilde.