Expositie toont boeiende geschiedenis Grijpskerker hengstenvereniging

Jacob Melissen verricht de opening van de expositie
Jacob Melissen verricht de opening van de expositie © Jan Been/RTV Noord
In woonzorgcentrum De Nieuwe Wierde is zaterdag de expositie over de Hengstenvereniging Grijpskerk geopend. De vereniging, die in 1978 ophield te bestaan, was in de jaren 20 van de vorige eeuw toonaangevend in de Nederlandse paardenwereld.
Op de tentoonstelling zijn onder meer schilderijen te zien van vijf hengsten die rond die tijd furore maakten. Twee daarvan waren lange tijd spoorloos, maar werden met hulp van RTV Noord opgespoord. Paardendeskundige Jacob Melissen, geboren in Grijpskerk, verrichtte de opening.

Pronkstuk

De historische vereniging Kluften en Waarden is het gelukt een groot deel van de geschiedenis van de Hengstenvereniging boven water te halen. De expositie laat onder meer diploma’s, medailles, oorkondes en zelfs bewegende beelden uit lang vervlogen tijden zien. Pronkstuk zijn de schilderijen van de vijf dekhengsten. Ze werden meer dan honderd jaar geleden geschilderd.
De hengst Xerxes, geschilderd in 1916 door de Engelsman L.M. Webb
De hengst Xerxes, geschilderd in 1916 door de Engelsman L.M. Webb © Jan Been/RTV Noord
Een aantal daarvan zijn van de hand van de Engelsman L.M. Webb die tijdens de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd was in het Engelse Kamp in Groningen. Webb reisde rond en verdiende zijn kost met het schilderen van paarden. Het bestuur van de hengstenhoudersvereniging heeft hem destijds gevraagd de paarden te portretteren. Zo schilderde hij onder meer de hengsten Reclame en Wilfried.
Het bestuur van Kluften en Waarden wist van het bestaan van deze schilderijen, maar wist niet waar ze waren gebleven. Na een zoektocht werd het schilderij van Reclame gevonden in het gemeentehuis in Zuidhorn, Wilfried hing aan de muur bij mevrouw Bouwman in Grijpskerk, erfgenaam van een oud-bestuurslid van de hengstenvereniging.

Mooi overzicht

Hugo Luyken van Kluften en Waarden is maar wat trots dat het gelukt is de schilderijen te kunnen tonen aan het publiek. ‘Alles bij elkaar geeft het een mooi overzicht van een vereniging in Grijpskerk die een eeuw geleden zeer gewilde dekhengsten had.’
Jacob Melissen: ‘Het is bijzonder om deze expositie te mogen openen. Je gaat echt weer even terug in de tijd. Toen ik nog een kind was floreerde de vereniging nog volop. Mijn vader was er bij betrokken en een van de schilderijen die hier hangt was van hem. Ik heb hem geschonken aan de historische club.’
De expositie in De Nieuwe Wierde is te bezichtigen op de zaterdagen 20, 27 mei en 3 juni van 13.00 tot 17.00 uur.