Hof buigt zich over grootschalige wapenhandelzaak: Stadjer en Marumer staan terecht

Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde
Een arrestatieteam bij de inval in Oosterwolde © De Vries Media
Een uit Slovenië afkomstige Stadjer en een Marumer staan in hoger beroep terecht voor verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het duo verhandelde met twaalf medeverdachten wapens vanuit een kringloopwinkel in het Friese Oosterwolde.
De organisatie werd begin 2020 opgerold. Toen deed de politie voor de tweede keer een zogeheten pseudokoop: een opgezette transactie om iemand op heterdaad te betrappen. Undercoveragenten kochten een wapen van ruim 4000 euro. Bij de zoekactie vond de politie onder meer kalasjnikovs, andere zware wapens en drugs.
De eerste keer liep de pseudokoop bijna uit op een fiasco voor de wapenhandelaren: de hond van de hoofdverdachte kreeg een deel van het geld te pakken. Tijdens de grootschalige inval vond de politie de aangevreten briefjes.

Hoofdverdachten ontkennen

Dat geld lag in de kringloop van Hendrik van der H. De inwoner van Oosterwolde met een strafblad van 24 pagina’s is tot elf jaar veroordeeld voor wapenhandel, verduistering, leiding geven aan een criminele organisatie en drugshandel. De Stadjer was zijn rechterhand en moet negen jaar de cel in.
Daar gaan ze maandag tegen in hoger beroep. De twee hoofdverdachten ontkennen hun betrokkenheid bij de wapenhandel. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de groep 21 maanden lang wapens uit Oost-Europa gehaald en die doorverkocht aan criminele organisaties in België.

Dna aangetroffen

De wapenhandel kwam aan het licht tijdens een Belgisch onderzoek naar wapenhandel. De vriendin van een wapenkoper had zichzelf per ongeluk in de voet geschoten. Toen de politie die zaak ging onderzoeken, troffen ze dna aan van de verdachten uit Noord-Nederland.
De verdachten verkochten hun wapens via berichtendienst Telegram. Ze poseerden ook met die wapens op foto’s.
Verder vond de politie berichten waarin in codetaal gesproken werd over ‘stukjes ijzer’ (wapens) en ‘peren, kindersurprises en eieren’ (handgranaten) voor vijf euro. Van der H. had een wapenspecialist in dienst, waar hij mee adverteerde op Telegram.
Het hof heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak.