CDA: opzetten noodzendmast moet sneller

DEN HAAG - Het CDA in de Tweede Kamer vindt dat het wel erg lang duurt, voordat de noodzendmast in Assen klaar is. Het duurt vermoedelijk nog tot vrijdag voordat de nieuwe mast operationeel is.
De mast in Hoogersmilde is afgelopen vrijdag in brand gevlogen en afgebroken. Het CDA vindt dat inwoners van het Noorden sneller weer naar de radio moeten kunnen luisteren. De partij meent dat er veel te weinig rekening wordt gehouden met dergelijke calamiteiten en stelt voor om Defensie mee te laten denken. Die heeft veel ervaring met het opzetten van zendmasten.

Onafhankelijk onderzoek

De Nederlandse Publieke Omroep wil een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de branden in de zendmasten bij Hoogersmilde en Lopik. Dat liet directeur radio bij de Publieke Omroep, Jan Westerhof, maandag weten bij het NCRV-programma Stand.nl op Radio 1. Westerhof wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en vooral ook hoe dit soort incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen. Door de brand in Hoogersmilde zijn de landelijke radiozenders al dagen niet meer te beluisteren in het Noorden.