Toch diploma voor gezakte vwo-leerlingen

WARFFUM - Zeven leerlingen van het Hogeland College in Warffum, die waren gezakt voor hun vwo-examen, hebben tot hun eigen verbazing ineens een havo-diploma gekregen.
Truc

De school blijkt een truc te hebben uitgehaald, waar de leerlingen zelf niets van wisten. Toen de scholieren dreigden te zakken, heeft de school hun inschrijving gewijzigd van vwo naar havo. Op die manier kon de school gebruik maken van een maas in de wet. Daarin staat dat havo-leerlingen vakken mogen volgen op vwo-niveau. De havo heeft echter één examenvak minder dan het vwo, waardoor de school één onvoldoende van de leerlingen kon schrappen. Hun cijferlijst was vervolgens goed genoeg voor een havo-diploma.
Het Hogeland College laat weten dat er vooraf contact is geweest met de onderwijsinspectie. Die keurde de handelswijze af, maar kan niets doen volgens de school omdat het gaat om een maas in de wet.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie onderzoekt of het Hogeland College in Warffum de regels heeft overtreden. De inspectie zegt dat er inderdaad vooraf contact is geweest maar dat de school tegen het dringende advies van de inspectie is ingegaan. Het onderzoek spitst zich nu toe op de vraag op welk moment de school de leerlingen als havo-leerling heeft ingeschreven. Als dit pas ná het examen is gebeurd, kan dat wel eens in strijd met de wet zijn.