'Het was één dikke chaos en een verschrikkelijke brand'

Jan Over toont de schade aan de ruiten van de keukenzaak waar hij werkt
Jan Over toont de schade aan de ruiten van de keukenzaak waar hij werkt © Elwin Baas/RTV Noord
De brand die in de nacht van maandag op dinsdag een houtzagerij in Stadskanaal in de as legde, zorgde ook bij het keukenbedrijf aan de overkant voor schade. De ramen van de showroom knapten door de hitte. 'Het is gelukkig met een sisser afgelopen. Het is allemaal verzekeringswerk, dat zal wel opgelost worden', zegt Jan Over van het bedrijf.
Over werd 's nachts door de politie uit bed gebeld en reed midden in de nacht naar zijn werk. 'Het was één dikke chaos en een verschrikkelijke brand. Alle glazen waren stuk, maar binnenin was alles oké. Maar als de wind van de andere kant was gekomen...' Over vreest dat het dan een stuk slechter was afgelopen met het keukenbedrijf.
Links de keukenzaak, rechts het afgebrande pand
Links de keukenzaak, rechts het afgebrande pand © Elwin Baas/RTV Noord

'Allemaal vuur en hitte'

Zijn collega Jan van Dijk reed ook naar zijn werk, toen het bij de overburen brandde. 'Het was allemaal vuur en hitte. Maar je kunt niks, je moet wachten tot alles geblust is', zegt hij.
Het vuur riep bij de twee herinneringen op aan een eerdere brand, bij het bedrijf waar ze toen werkten. 'Dat komt allemaal weer terug. Ik ben wel geschrokken, het gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat vergeet je niet weer', zegt Van Dijk.
Over: 'Het doet echt wel wat met je. Zal het weer zo ver zijn, dacht ik? Maar gelukkig viel het een beetje mee.'
De schrik zit er goed in bij de overburen:
'Het was één dikke chaos en een verschrikkelijke brand'
De brand bij de houtzagerij werd rond 02.45 uur in de nacht ontdekt. De brandweer slaagde erin het vuur te doven, maar het pand bleek niet meer te redden.
De eigenaar van de houtzagerij is (nog) niet bereikbaar voor commentaar.