Beeld Ede Staal onthuld in Mediacentrale

GRONINGEN - In het pand van RTV Noord in Groningen is vrijdag een borstbeeld van Ede Staal onthuld. De officiële handeling werd verricht door zijn zonen Jelger en Jasper, in aanwezigheid van hun moeder Fieke. Vrijdag is het 25 jaar geleden dat Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed.
Het borstbeeld is gemaakt door beeldhouwer Marten Grupstra uit Nieuwolda. Hij vindt het monument voor Ede Staal op de zeedijk bij Delfzijl maar niks en heeft daarom zelf een borstbeeld gemaakt. Grupstra maakte eerder beelden van Sicco Mansholt, Siemon van Wattum en de band The Ro-d-Ys.
RTV Noord heeft als eerbetoon de week van 18 tot en met 22 juli uitgeroepen tot Ede Staal-week. Op de radio zijn interviews te beluisteren met familie en andere betrokkenen. Natuurlijk is ook veel muziek van de Groningse troubadour te horen. Zo wordt op vriijdagmiddag de Ede Staal top 25 uitgezonden. Op TV is vrijdagavond een speciaal programma van anderhalf uur te zien. Dit begint om 18:25 uur en wordt iedere twee uur herhaald.