Ontketend Donar beslecht titanenstrijd met Heroes Den Bosch en stoomt door naar finale

Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch
Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch © JK Beeld
Donar heeft dinsdagavond een uitstekende prestatie geleverd door af te rekenen met Heroes Den Bosch. De basketballers plaatsten zich daarmee voor de finale van het Nederlands kampioenschap. In een meeslepend duel trokken de Groningers aan het langste eind: 67-54. Het betekent de eerste finale voor Donar in vier jaar tijd.
Donar begon uitstekend aan het duel. De Groningers lieten de bal snel rondgaan, maar stonden ook verdedigend sterk. Na een prachtige aanval wist Vernon Taylor met een mooi balletje zijn Donar verder op voorsprong te zetten: 5-2. Na de openingsfase vloog het ritme uit de Groningse aanval en kwamen de bezoekers meer in het spel. Halverwege het eerste kwart leidde Den Bosch met 7-13. Reden genoeg dus voor coach Andrej Stimac om een time-out in te lassen.
Na de time-out wist Donar gelijk terug te slaan. Met een mooie driepunter verkleinde Clay Mounce de marge. De thuisploeg herpakte zich, maar eindigde het eerste kwart met een achterstand: 16-18.

Veerkracht

Donar begon sterk aan het tweede kwart. Na een goede actie van Peter Olisemeka bracht Viktor Gaddefors de Groningers met een overtuigende dunk weer op gelijke hoogte: 20-20. Maar Heroes kwam van goeden huize en maakte het Donar heel moeilijk. De Groningers kwamen wederom op achterstand, maar toonden veerkracht. Aan de hand van Vernon Taylor en Olisemeka nam Donar halverwege het tweede kwart de leiding weer in handen: 26-25.
Het was daarna stuivertje wisselen om de voorsprong. Beide teams deden niets voor elkaar onder. Het was een waardige halve finale tussen de Groningers en de Bosschenaren. De stand bij rust: 28-31.
Statistieken Donar
Topscorer: Clay Mounce (18)
Meeste assists: Viktor Gaddefors (5)
Meeste rebounds: Steph Branch (6)

Vliegend uit de kleedkamer

Donar begon stormachtig aan het tweede bedrijf en stelde snel orde op zaken via de handen van Taylor en Mounce. De jarige Heroes-coach, oude bekende Erik Braal, was al vlug genoodzaakt een time-out aan te vragen. Donar had het momentum en stootte door. Al gauw namen de Groningers afstand van de bezoekers. Na drie minuten spelen was de achterstand weggewerkt: 36-31.
Maar ook de mannen uit Noord-Brabant toonden veerkracht. Mede dankzij een driepunter van oud-Donar-speler Donte Thomas werd de stand weer gelijk getrokken. Donar legde veel energie in het spel en bouwde weer aan de marge. Dit keer hielden de mannen van coach Stimac stand. Met nog één kwart te gaan, was de tussenstand in het voordeel van de thuisploeg: 48-41.

Spetterend vierde kwart

Olisemeka zorgde met een dunk voor een spetterend begin van het vierde kwart. Donar was ontketend. De Groningers gingen maar door en scoorden de ene prachtige score na de andere. Binnen drie minuten waren de dromen van Heroes vervlogen. Donar liet geen spaan heel van de grote rivaal: 58-43.
Donar gaf in het vierde kwart een galavoorstelling en liet de ruim 3200 toeschouwers in Martiniplaza smullen. Door een solide defense en een aantal schitterende scores, werd de halve finale overtuigend in Gronings voordeel beslecht: 67-54.
ZZ Leiden wacht op Donar
Donar heeft nog één horde te gaan op weg naar een achtste landstitel. ZZ Leiden wacht in de finale. De Groningers zullen zich willen revancheren na de verloren BNXT-finale vorig jaar, uitgerekend tegen de Leidenaren.

Het eerste duel van de best-of-five-serie wordt komende zondag gespeeld in Leiden. Op dinsdag 23 mei volgt de return in Martiniplaza. RTV Noord is dan weer live van de partij.