Veldbestormer die FC Groningen - Ajax stillegde niet vervolgd

De veldbestormer wordt tegengehouden door beveiligers
De veldbestormer wordt tegengehouden door beveiligers © ANP
De 27-jarige Stadjer die zondag tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax het veld op rende met een spandoek wordt niet vervolgd. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) krijgt hij een boete, omdat hij is opgepakt door de politie vanwege het niet kunnen laten zien van een identiteitsbewijs. Het is niet bekend hoe hoog de boete is.
Eerder meldde een woordvoerster van de politie dat een voetbalveld opgaan niet strafbaar is. De veldbestormer zorgde er zondag mede voor dat de wedstrijd werd stilgelegd. Dat duel werd gestaakt nadat hooligans voor de tweede keer rookbommen op het veld hadden gegooid.

Angst voor escalatie

FC Groningen-directeur Wouter Gudde zei zondag alles in het werk te hebben gesteld om ongeregeldheden te voorkomen, zoals de inzet van extra stewards en controles op vuurwerk. Uit angst voor escalatie werd niet ingegrepen na de onrust op de tribune. Dinsdag is de wedstrijd uitgespeeld zonder publiek, Ajax won met 3-2.

Veiligheid in het geding

De gemeente Groningen liet dinsdag weten zich vanwege dit soort incidenten zorgen te maken over de veiligheid in het stadion. Volgende week zondag speelt FC Groningen de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen, tegen Sparta. Dat duel mag volgens een gemeentewoordvoerder alleen plaatsvinden als de veiligheid in het stadion gegarandeerd is en de gemeente ook weet hoe de club dat gaat regelen.

Hooligans

Volgens analist Paul Zweverink wordt de club gegijzeld door een honderdtal gewetenlozen. Dagblad van het Noorden schrijft woensdag eveneens uit meerdere bronnen op te maken dat hooligans FC Groningen in hun greep zouden hebben. Een woordvoerster van de politie zegt geen signalen te hebben gekregen van bedreigingen door voetbalsupporters aan het adres van beveiligers en stewards van het stadion 'We hebben geen aangiftes of meldingen ontvangen.'

'Doe aangifte'

Afgelopen maart besloot de politie om supporters van FC Groningen en SC Cambuur niet meer te begeleiden naar uitwedstrijden. Volgens de politie zouden hooligans agenten uit hun regio bedreigen en intimideren. Dit is nu niet meer het geval, meldt de woordvoerster. Ze raadt slachtoffers van bedreiging en intimidatie door hooligans aan om aangifte te doen. 'Dat is belangrijk voor onderzoek', aldus de woordvoerster.
RvC-lid Paul de Rook (links) en algemeen directeur Wouter Gudde (midden) in het Stadhuis
RvC-lid Paul de Rook (links) en algemeen directeur Wouter Gudde (midden) in het Stadhuis © Mario Miskovic/RTV Noord

Gesprekken op het Stadhuis

Gudde en Raad van Commissarissen-lid Paul de Rook spreken woensdag met burgemeester Koen Schuiling, waarna de gemeente later deze week beslist over de vergunning voor het duel tegen Sparta op zondag 28 mei. Mogelijk mag die wedstrijd alleen worden gespeeld zonder publiek.