Nooit weer buitenslapers, hopen demonstrerende kampeerders: 'Schaam je dood!'

'Nooit meer buiten slapen', staat op een van de spandoeken
'Nooit meer buiten slapen', staat op een van de spandoeken © Marten Nauta/RTV Noord
Enkele tientallen kamperende demonstranten kwamen woensdagavond naar Ter Apel. Rond een uur of acht sloegen ze haringen in de grond, bliezen ze luchtbedden op en stonden ze er met verschillende spandoeken. 'Alles went, behalve een tent', was een van de leuzen.
De kampeeractie was georganiseerd door PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, en stichting MiGreat. Die stichting liet zich afgelopen jaar al vaker zien in Ter Apel, om buitenslapende asielzoekers te steunen. Voor PerspectieF was het de eerste demonstratie.

Nederland onwaardig

'Ik denk dat het de eerste keer is dat we als ChristenUnie-jongeren protesteren', zegt bestuurslid Bart Bolhuis van PerspectieF. Hij heeft zijn tentje rond 20.00 uur opgezet, en blaast net zijn luchtbed op. Bolhuis verwacht een koude nacht, maar heeft dat graag over voor 'de goede zaak'.
Bart Bolhuis zit in zijn tent
Bart Bolhuis zit in zijn tent © Eileen de Haan/RTV Noord
Ook Dorothé Kalkman zet haar tent op aan de Ter Apelervenen. De demonstratie is voor het IND-kantoor, net rechts van het grasveld dat afgelopen jaar regelmatig landelijk nieuws werd. De gemeente heeft deze plek aangewezen omdat het volledig gemeentegrond is.
'Ik ben hier om de situatie aan te kaarten. Er mogen hier nooit meer mensen buiten slapen, dat is Nederland onwaardig', zegt Kalkman. 'Niemand verdient het om hier zo buiten te moeten slapen. Ik lig hier zelf wel, om te laten zien hoe belachelijk het is.'
Dorothé Kalkman van PerspectieF
Dorothé Kalkman van PerspectieF © Eileen de Haan/RTV Noord

Been gebroken

Een tentje verder staat Chiel Setz, ook lid van PerspectieF. Hij was vorig jaar ook bij het aanmeldcentrum aanwezig, om als vrijwilliger de vluchtelingenkinderen te vermaken. 'Ik was met ze aan het voetballen, toen een van de ballen in een boom bleef zitten. Een van de vluchtelingen klom de boom in, maar viel naar beneden en brak zijn bovenbeen.'
Schaam je dood!
Chiel Setz tegen politici over asielzoekers die gedwongen buiten slapen
Hulp van Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis was niet afdoende. 'Pas anderhalf uur na het ongeluk is hij naar het ziekenhuis gebracht. De hulp komt dan zo laat, en dat terwijl je al dagenlang op een terrein slaapt dat daar niet voor bedoeld is. Ik heb daar wel wakker van gelegen', zegt Setz.

Probleem van onwil

'De ChristenUnie is toch wat terughoudend geweest in het verleden', zegt hij over zijn moederpartij. 'Maar toch is het juist mooi om hier als christenen te staan. Zorg voor de medemens ligt aan de kern van onze religie en onze partij, en dat maakt dat ik trots ben dat we hier met zijn allen zijn.'
Chiel Setz zit voor zijn tent
Chiel Setz zit voor zijn tent © Marten Nauta/RTV Noord
Dat Setz er is, is ook een oproep aan zijn collega's in Den Haag. 'Dit is geen probleem dat niet op te lossen is, dit is een probleem van onwil', zegt hij.
Mocht het probleem van afgelopen jaar zich herhalen, dan is hij duidelijk tegen zijn partijgenoten. 'Schaam je dood. Maak hier werk van. Ik ga hier rustig nog weer een keer tussen liggen. En ik hoop dat mijn collega's bij PerspectieF er net zo over denken. Dit is iets wat niet kan, dit is onmenselijk.'
Demonstratie bij azc Ter Apel: 'Er gebeurt zo weinig vanuit Den Haag'