Journalisten winnen rechtszaak: overheden moeten meewerken aan openbaren Shell Papers

Overheden moeten Shell Paper Wob alsnog in behandeling nemen
Overheden moeten Shell Paper Wob alsnog in behandeling nemen © RTV Noord
Overheden hadden de Shell Papers wél in behandeling moeten nemen. Dat is de uitkomst van de rechtszaak tussen Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) en elf bestuursorganen, waaronder negen ministeries. De rechter heeft daarmee het Shell Papers-team in het gelijk gesteld.
Op 17 april diende de beroepszaak in het Shell Papers dossier. Platform Authentieke Journalistiek heeft inmiddels vier jaar geleden via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) een groot verzoek ingediend bij zeventien bestuursorganen. RTV Drenthe schrijft erover.
Het platform vroeg alle documenten over de relatie van Shell met de Nederlandse overheid tussen 2005-2019 op.

Rechter geeft journalisten gelijk

Alle ministeries, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam legden dit verzoek naast zich neer. Ze vonden het niet uitvoerbaar: te groot, te onbepaald, te bewerkelijk. Deze argumenten heeft de rechter nu in een beroepsprocedure, aangespannen door PAJ, naar de prullenbak verwezen.
De bestuursorganen hadden het verzoek in behandeling moeten nemen en moeten nu alsnog aan de slag om het verzoek werkbaar te maken.

Noorden levert wel

Ondertussen hebben vier noordelijke bestuursorganen het verzoek wel in behandeling genomen: de provincie Drenthe en de gemeente Assen hebben hun documenten over de Shell en de NAM openbaar gemaakt.
De provincie Groningen en de gemeente Groningen zijn nog bezig met het gereedmaken van documenten voor openbaring.
De bestuursorganen hebben zes weken de tijd om tegen de uitspraak bij de Raad van State in hoger beroep te gaan.