Gronings Licht met Henk Helmantel: 'Je moet niet meer willen dan je kunt!'

Henk Helmantel
Henk Helmantel © RTV Noord
Dankzij het bijzondere licht dat zich in Groningen manifesteert, maken veel schilders opvallend fraai werk. Kunstkenner Richard ter Borg zegt: ‘Er is hier een bepaald Noordelijk licht, wat je in Brabant, Limburg of zelfs Drenthe niet ziet.’ En dat dringt door tot diep in de verfhuid, zo veronderstelt hij.
Noordelijke realisten vormen een stroming in onze provincie, die zich onderscheidt door bijzonder lichtgebruik. Maar ooit is die beweging ontstaan uit economische motieven. Daarvan is schilder Henk Helmantel uit Westeremden overtuigd.
Een halve eeuw geleden was huisvesting, net als nu, niet makkelijk. Jonge kunstenaars kozen er voor om zich in onze provincie te vestigen. Immers, 'de huizen waren goedkoop en er werd goed lesgegeven: we gaan naar Groningen!'

Gronings Licht op TV Noord

Vijf Groninger kunstenaars en hun werk zijn zondag 28 mei te zien in de film 'Gronings Licht', die TV Noord uitzendt. Tot aan de uitzending deze week aandacht voor het werk van Henk Helmantel, Isabella Werkhoven, Matthijs Röling, Anke Roder en Geurt Busser. Elke dag kun je kennismaken met hun schilderijen, door een videoportret te bekijken.
We beginnen met Henk Helmantel. Zijn portret is getiteld zoals Henk het schilderen beschouwt: 'Je moet niet meer willen dan je kunt!' Realistischer wordt het niet bij de man, die in 2008 tot Kunstenaar van het Jaar werd uitgeroepen.
Gronings Licht aflevering 1: Henk Helmantel
Gronings Licht met Henk Helmantel: 'Je moet niet meer willen dan je kunt!'