Gronings Licht met Isabella Werkhoven: 'Het is gewoon een vak'

Isabella Werkhoven
Isabella Werkhoven © RTV Noord
De schilderijen van Isabella Werkhoven zijn op het eerste gezicht realistische afbeeldingen van een voorstelbare wereld. 'Bovendien zijn ze lekker geschilderd', zegt Han Steenbruggen, directeur van het museum Belvedere in het Friese Oranjewoud.
Recent heeft dat museum een schilderij verworven van Werkhoven. Er op te zien is de Papiermolen. Het atelier van de schilder bevindt zich pal naast dat openbare zwembad, in de stad Groningen. Er zijn op het schilderij geen zwemmende mensen te zien.
En de zomerzon is ver weg: het is gesitueerd in de winter, er staan besneeuwde kruisen. Het blijken de startblokken te zijn. ‘En plotseling vertelt zo’n schilderij een heel ander verhaal’, zegt Steenbruggen. ‘Ineens zie ik heel andere dingen. Mijn manier van kijken naar de wereld verandert. En dat doet goeie schilderkunst’, betoogt hij.

Gronings Licht op TV Noord

In de film ‘Gronings Licht’ die zondag 28 mei te zien is op TV Noord, gaat het over licht. En hoe een schilder daar mee omgaat. Isabella Werkhoven is opgeleid door Academie Minerva, maar heeft 'helemaal niets' met de schilders die zich bekennen tot de 'Noordelijke realisten'.
Wat ze wel gemeen hebben: het geheim van het werk bevindt zich in het gebruik van licht. Maar hoe mysterieus soms, schilderijen maken is uiteindelijk zoals ze in de titel van haar portret klip en klaar stelt: ‘Het is gewoon een vak!’
Gronings Licht aflevering 2: Isabella Werkhoven
Gronings Licht met Isabella Werkhoven: 'Het is gewoon een vak'