Gronings Licht met Anke Roder: 'De verf heeft mij dat geleerd'

Anke Roder
Anke Roder © RTV Noord
In het Noorden van Groningen, tegen de Waddenzee aan, woont en werkt Anke Roder. Ze kijkt veel en vaak naar boven. Naar de lucht. Naar het licht, het Gronings licht. Want 'Groningen is dat vlakke land en die uitgestrektheid daarvan', maar vooral ook dat bijzondere licht, zegt ze.
Ze maakte ooit 365 schilderijtjes van het licht dat ze zag. Elke dag een. Een jaar lang. Gronings Licht, nauwkeurig vastgelegd. Het project is te zien in de gelijknamige film, die zondag 28 mei door TV Noord wordt uitgezonden. Het werk van Anke Roder 'is op z’n best als ze dit soort projecten onderneemt', vindt kunstkenner Eric Bos.
Ook al zo ongewoon: de techniek die ze toepast. Die heet encaustiek. Het komt erop neer dat ze haar olieverf mengt met warme bijenwas, die ze laag voor laag aanbrengt. Zodat haar schilderijen heel transparant worden. Zo werkten sommige Ploegschilders, maar zo deden ook de oude Egyptenaren het al. Drieduizend jaar geleden.
Zelf blijft ze kijken en schilderen, tot het naar tevredenheid is. Een kwestie van veel proberen, want dit is niet op een academie geleerd. Steeds weer kijken hoe het wordt. En proberen. Tot het goed is. En dus is het enige antwoord op de vraag hoe je dit onder de knie krijgt. 'De verf heeft mij dat geleerd.'
Gronings Licht aflevering 4: Anke Roder
Gronings Licht met Anke Roder: 'De verf heeft mij dat geleerd'