Gronings Licht met Geurt Busser: 'Waterverf dat is een levend materiaal'

Geurt Busser
Geurt Busser © RTV Noord
Deze tijd van het jaar is de Waddenzee de huiskamer van schilder Geurt Busser uit Warffum. Driemaal per week vaart hij met zijn bootje de zee op en laat zich droogvallen. Vanaf de zeebodem schildert hij dan. Hij doet dat letterlijk met de zee zelf, want Geurt gebruikt altijd waterverf. 'Uniek en prachtig materiaal', zoals hij het omschrijft.
Zijn productie is hoog. In een jaar tijd komt hij tot wel driehonderd aquarellen. Waarvan er, na nauwkeurige beschouwing, tweehonderd afvallen en worden opgestookt in de kachel. Twijfelgevallen bewaart hij soms jaren. In de film ‘Gronings Licht’ die zondagavond 28 mei te zien is op TV Noord, geeft hij daar een mooi voorbeeld van.
Hij stelt zich voor, als realistisch schilder, 'dat we allemaal aan hetzelfde schilderij werken'. Elke generatie voegt daar iets nieuws aan toe. De een kan beter een vogeltje in de lucht schilderen. 'Maar ik', zo legt Geurt uit, 'ik schilder dat licht, want dat is mijn specialiteit. Dat is wat ik aan de traditie toevoeg'.
Geurt Busser, Fries die al meer dan een halve eeuw in Groningen woont, is een verhalenverteller. Hij besluit de film met een verhaal over schilder Modigliani, die altijd van die spichtige, lange vrouwen tekende. Een toeschouwer beet hem eens toe: 'Maar meneer Modigliani, zo ziet een vrouw er toch niet uit? De schilder legde geduldig uit: 'het is ook geen vrouw, het is een schilderij. Het is een eigen werkelijkheid.' Die natuurlijk bij voorkeur met waterverf wordt geschilderd.
Gronings Licht aflevering 5: Geurt Busser
Gronings Licht met Geurt Busser: 'Waterverf dat is een levend materiaal'