Supportersverenigingen FC Groningen en Sparta: 'Collectief straffen leidt nooit tot de oplossing'

Sparta-supporters zijn zondag 28 mei niet welkom in Euroborg
Sparta-supporters zijn zondag 28 mei niet welkom in Euroborg © Orange Pictures
De officiële supportersverenigingen van FC Groningen en Sparta betreuren het spelen zonder publiek tijdens de laatste competitiewedstrijd op zondag 28 mei in Euroborg. 'Het verbaast ons ten zeerste dat nu naar deze maatregel gegrepen wordt', schrijft De Sparta Supporter, de officiële supportersvereniging, in een verklaring.
Supporters van FC Groningen en Sparta zijn niet welkom bij de laatste wedstrijd van het seizoen op Eerste Pinksterdag. Dat heeft de FC woensdag na overleg met burgemeester Koen Schuiling besloten.

Opeenstapeling van incidenten

Schuiling geeft aan dat er een opeenstapeling was van incidenten, intimiderend en dreigend gedrag in Euroborg. De striktere fouillering en inzet tegen gezichtsbedekkende kleding hebben volgens de burgemeester niet geleid tot een afname van incidenten.
Het spelen zonder publiek is volgens Schuiling 'voor alle goedwillende echte supporters enorm teleurstellend, maar we achten deze maatregelen samen met de club noodzakelijk'.

Goedwillende supporters de dupe

Supportersvereniging De Sparta Supporter zegt dat het 'diep triest is te constateren dat het gedrag van een zeer kleine groep raddraaiers het op dit moment mogelijk maakt dat een bijzonder grote groep goedwillende supporters geweerd kan worden bij een wedstrijd van hun club, terwijl het deze raddraaiers zelf vermoedelijk geen reet kan schelen'.
Dit seizoen staat bol van de incidenten op de tribunes in Euroborg. Zo werd FC Groningen - Ajax van afgelopen zondag al na 9 minuten gestaakt, nadat hooligans tot twee keer toe rookbommen op het veld hadden gegooid. Ook kwam iemand het veld op. Eerder dit seizoen werd het thuisduel met NEC gestaakt nadat een grensrechter werd bekogeld met een beker bier. Tegen SC Cambuur betraden hooligans het veld, een speler van Spakenburg werd geraakt met een drinkbeker en linksback Jetro Willems kreeg tijdens het thuisduel met sc Heerenveen zelfs een klap van een eigen 'supporter'.

Verbazing bij Sparta-supporters

De supportersvereniging van de club uit Rotterdam wijst in een verklaring op het zogeheten Handelingskader Voetbal & Veiligheid, die opgesteld en gepresenteerd is door alle voetbalburgemeesters van Nederland.
'Helaas belandde dit handelingskader een maand later in de gemeente Leeuwarden al in de prullenbak (na rellen bij de Friese derby besloot burgemeester Sybrand Buma dat uitsupporters in Leeuwarden worden geweerd, red.). Ook in de gemeente Groningen blijkt dit handelingskader een aantal maanden later van nul en generlei waarde. Het verbaast ons ten zeerste dat nu naar deze maatregel gegrepen wordt', doelt De Sparta Supporter op het spelen zonder publiek.

'Pak wangedrag aan'

Het bestuur van de supportersvereniging van Sparta roept de KNVB op toe te zien op naleving van het handelingskader. 'En te zorgen dat het gedrag van een zeer kleine groep niet dusdanige consequenties kan hebben voor de overgrote meerderheid van het publiek in alle stadions. Pak wangedrag aan en zorg dat supporters naar het stadion kunnen!'
De Supportersvereniging FC Groningen wijst in een reactie op de verklaring van Sparta op de uitstekende banden tussen beide supporters.
'Dit seizoen werden we in Rotterdam nog ontvangen in het uitvak met een gratis biertje, aangeboden door de vereniging. Wij zullen dan ook nog contact met elkaar hebben om te laten zien dat veruit de meeste supporters juist prima met elkaar kunnen omgaan en gewoon op een goede manier een potje voetbal willen zien. Wij steunen dan ook de oproep, want collectief straffen leidt nooit tot de oplossing.'

Bondgenoot

Supporterscollectief Nederland, een overkoepelende organisatie voor alle supportersverenigingen en -groepen van betaald voetbalclubs in Nederland noemt het 'dieptreurig dat opnieuw tienduizenden supporters van FC Groningen en Sparta gestraft worden voor gedrag van enkelen'.
Het collectief wil dat clubs en overheid wangedrag aanpakken zodat supporters gewoon naar het stadion kunnen. 'Supporters zijn een bondgenoot, geen vijand.'