'De piraterij heeft ons een beetje bij elkaar gebracht'

Melliena en Jacob vormen samen Rocky Montano
Melliena en Jacob vormen samen Rocky Montano © RTV Noord
Toen Jacob Heinstra als 14-jarige etherpiraat startte met plaatjes draaien vanuit Kruisweg, zeiden z'n ouders al: 'Doe nou maar niet'. Maar met die boodschap deed hij niets. Wat heet: onder de naam Rocky Montano viert hij op hemelvaartsdag zijn 45-jarig jubileum met een marathonuitzending.
Dat gebeurt tegenwoordig op de Mosterdberg in Eenrum, waar hij vanuit een tot schuurzolder omgebouwde radiostudio uitzendt. En hij doet dat niet alleen, want zijn vrouw Melliena is er net zo actief bij betrokken. In 1983 kwam ze helpen als telefoniste, omdat er zoveel verzoekplaten binnenkwamen. 'Maar daar bleef het niet bij', lacht ze.
'De piraterij heeft ons een beetje bij elkaar gebracht', vult Jacob aan. 'En zij vindt dit ook machtig mooi hoor.'

Boetes

De naam etherpiraat zegt het al een beetje: het radiomaken is niet helemaal legaal. In de 45 jaar dat Rocky Montano bestaat is de zender daarom ook weleens uit de lucht gehaald en de boetes waren niet mals. 'We kregen eens een dwangsom van 40.000 euro. Toen heb ik gezegd: we stoppen ermee, dit wordt te gek', zegt Melliena. 'Maar voor deze marathonuitzending heb ik alle vergunningen binnen', glundert Jacob.
Die marathon vindt plaats vanwege het 45-jarig jubileum van Rocky Montano, ging afgelopen zondag van start en duurt nog tot komende zondag. 'En in de tussentijd is Jacob ook aan het werk, maar dan zoek ik de platen uit', zegt Melliena. 'En als hij thuis komt, neemt hij het weer over.'
Dit en meer in Expeditie Grunnen, bekijk de aflevering hier:
Expeditie Grunnen bezoekt etherpiraten met liefde voor muziek en elkaar