Flessenactie ouders levert honderden euro's op voor Kids United: 'Mooi jubileumcadeau'

Livvy, Bjorn en Mats bij de legeflessenautomaten
Livvy, Bjorn en Mats bij de legeflessenautomaten © Joyce Kranenborg/RTV Noord
Bezoekers van de Jumbo-supermarkt in de Euroborg moesten vrijdagochtend soms even geduld hebben voordat zij hun emballage konden inleveren. Want een delegatie van Kids United, de voetbalclub voor kinderen met een beperking, nam de legeflessenautomaten behoorlijk in beslag.
Liefst 2.400 flessen en blikjes hadden zij in te leveren. Die zijn de afgelopen tijd ingezameld op initiatief van Christel van Stam, moeder van de 6-jarige Mats, die bij Kids United speelt. Er was een bestelbus voor nodig om alle flessen naar de Euroborg te brengen.

Leutje stadion

Kids United bestaat dit seizoen twintig jaar. Na de brand die in 2016 het onderkomen van de club op sportpark Het Noorden in de as legde, speelt de vereniging op het sportcomplex van PKC '83 aan de Peizerweg in Stad. Daar willen oprichters Onno en Margriet Kukler rondom het eigen veld nu een 'leutje stadion' bouwen.
'Daar horen bijvoorbeeld een scorebord, bankjes voor de ouders, prullenbakken en vlaggenmasten bij. Al het materiaal moet nog verzameld worden', zegt moeder Denise Jager, die zich ook inspande voor de inzamelingsactie.
'We hopen met deze actie een steentje te kunnen bijdragen en een enorm mooi bedrag te kunnen schenken aan Onno en Margriet. Dat zou een mooi cadeau voor het twintigjarig bestaan zijn.'

Flessenactie en crowdfunding

Alleen de lege flessen zijn volgens Jager al goed voor zo'n vijfhonderd euro aan statiegeld. 'Er is bovendien een crowdfunding gestart via Doneeractie.nl. We hopen stiekem vijfduizend euro binnen te kunnen halen.'
De uiteindelijke opbrengst wordt zaterdag bekendgemaakt. Dan wordt op het jubileumfeest in de Euroborg een cheque overhandigd aan Onno en Margriet Kukler.

Tactiek

Mats en zijn teamgenootjes Bjorn en Livvy zijn intussen druk bezig met het inwerpen van de honderden flessen.
Livvy heeft een manier gevonden om dat wat sneller te laten verlopen: ze gebruikt meerdere automaten tegelijk. Bjorn heeft een andere tactiek bedacht. Hij gooit meerdere flessen tegelijk in één machine. 'Want anders moet ik steeds heen en weer lopen.'
Kids United zamelt geld in: 'Kijk eens jongens!'