Warming-up: Vitesse - FC Groningen

Isak Määttä heeft de bal tijdens een eerdere wedstrijd tegen Vitesse
Isak Määttä heeft de bal tijdens een eerdere wedstrijd tegen Vitesse © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de uitwedstrijd tegen Vitesse.
Er zijn dit seizoen geen supporters meer welkom bij wedstrijden van FC Groningen. Dat heeft de gemeente Groningen samen met de club besloten, aangezien de veiligheid niet gewaarborgd kan worden. Het is een extra triest einde van dit dramatische seizoen, waardoor FC Groningen zondagmiddag in Arnhem één helft richting een leeg uitvak moet voetballen.
Voor Dennis van der Ree staat er toch nog wat op het spel, want de trainer van FC Groningen vindt zichzelf door de slechtste resultaten in een bijzonder rijtje. Hij is de derde trainer in de historie van de eredivisie die in zijn eerste achttien duels slechts zes punten pakte. Wim Groenendijk en Mircea Petescu deden in 1956/1957 en 1977/1978 hetzelfde met FC Eindhoven en Telstar.
Van der Ree over de laatste weken:
'Het zijn niet de leukste weken, maar je moet als team op het veld staan'

De vorm: FC Groningen

In een lege Euroborg speelde FC Groningen dinsdag een prima wedstrijd tegen Ajax. De lege tribunes oogden treurig, net zoals de trieste ambiance waarin de wedstrijd tegen de Amsterdammers plaatsvond. De roetvlekken waren zo goed mogelijk weggehaald, maar nog altijd zichtbaar in het gras van het stadion.
Naast de eer staat er niks meer op het spel. Mads Bech Sørensen en Oliver Antman wonnen nog niet één keer sinds ze bij FC Groningen spelen. Beide spelers moeten tot nu toe genoegen nemen met twee keer een gelijkspel.

De vorm: Vitesse

De Arnhemmers kregen donderdag een donderpreek van trainer Philip Cocu. Hij zag een laconieke houding bij zijn spelers, maar daar was volgens Cocu helemaal geen reden toe. 'Natuurlijk is de druk grotendeels weggevallen, maar dat is geen aanleiding om rustig aan te doen. Dat heb ik ook duidelijk gemaakt', vertelt de oefenmeester aan het Algemeen Dagblad. Vitesse staat op de dertiende plaats en kan alleen in theorie nog nacompetitie spelen.

Waar moeten we op letten?

Van der Ree heeft zijn spelers verteld dat ze de komende twee wedstrijden zichzelf kunnen laten zien. 'Je kunt jezelf in de kijker spelen en dat doe je niet alleen, maar met elkaar. Dus je moet wel als team op het veld staan', vindt de oefenmeester. 'Dat heb ik tegen Ajax teruggezien, dus daar was ik blij verrast mee.' Dat zal extra gelden voor de spelers die hun zinnen hebben gezet op een vertrek bij FC Groningen.

Historie

FC Groningen ging 32 keer eerder op bezoek bij Vitesse voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan wonnen de Arnhemmers er zestien, werd het negen keer gelijk en ging de Trots van het Noorden zeven keer met de winst ervandoor. Vorig seizoen won FC Groningen met 1-3.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. Vitesse - FC Groningen begint om 14.30 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 14.00 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Azing Griever doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Paulos Abraham, Damil Dankerlui, Liam van Gelderen, Michael Verrips en Jetro Willems zijn geblesseerd. Willems komt waarschijnlijk niet meer in actie voor FC Groningen.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen
Vermoedelijke opstelling FC Groningen © RTV Noord