'Keulse kabelbaan is een aanrader'

KEULEN - Inwoners van het Duitse Keulen kunnen Groningen een kabelbaan aanbevelen. Hun kabelbaan werkt al 50 jaar naar behoren, en maakt winst.
De kabelbaan in Keulen vormt een verbinding over de Rijn en is een echte toeristische atractie. Jaarlijks worden ruim driehonderduizend passagiers verleid tot een enerverend tochtje. Er zijn wel verschillen; Keulen is een stad met een miljoen inwoners, de kabelbaan wordt er vooral voor toeristen gebruikt en de Keulse kabelbaan is de helft korter dan die in Groningen zou moeten zijn.
In Groningen wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een kabelbaan. Daarbij wordt ook gegeken of de opbrengst de investering waard is. In Keulen is dat wel het geval, hoewel het de eerste vijf jaar nog verlies draaide. Pas toen de stad de baan verkocht aan een bedrijf steeg het aantal passagiers en werd het rendabel. Vorig jaar werd een recordwinst gemaakt van 360.000 euro.
Walter Sieberath van de Rhein Seilbahn is positief over de kansen voor de Groningse baan, omdat deze niet afhankelijk zal zijn van het toerisme.