Ook in Arnhem zit alles tegen: Vitesse legt FC Groningen genadeloos op de pijnbank (6-0)

Peter Leeuwenburgh haalt Million Manhoef neer en krijgt daarvoor de rode kaart. Radinio Balker is te laat
Peter Leeuwenburgh haalt Million Manhoef neer en krijgt daarvoor de rode kaart. Radinio Balker is te laat © OrangePictures
FC Groningen heeft zondagmiddag een flinke oorwassing gekregen van Vitesse. Kregen de Groningers midweeks nog complimenten over de manier waarop Ajax (2-3 verlies) werd bestreden; in Arnhem ging bijna alles mis. De Groningers kwamen al vroeg op achterstand en beëindigden de eerste helft met tien man. De tweede helft was voor de Groningers één grote lijdensweg en de schade bleef uiteindelijk beperkt tot zes tegentreffers.
In het Gelredome begon FC Groningen min of meer al aan een soort achterstand. Als gevolg van de incidenten die de laatste tijd rondom wedstrijden van de Groningers plaatsvonden, werd afgelopen week besloten dat er geen FC Groningen-supporters welkom zijn bij de laatste twee competitieduels. De wedstrijd tegen Vitesse begon dan ook met een leeg uitvak.

Vroege achterstand

Of dat ermee te maken heeft zullen we nooit weten, maar de ploeg van Dennis van der Ree ging slap van start en dat was niet de eerste keer dit seizoen. Million Manhoef stond na vier minuten spelen als enige op te letten toen een lage voorzet vanaf links het doelgebied in werd gewerkt. Een ingreep van Isak Määttä kwam net te laat en de aanvaller hoefde alleen maar af te drukken in de korte hoek: 1-0.
FC Groningen ging aanvankelijk goed met die tegenslag om en liet zich in de beginfase ook voor het doel van Vitesse-doelman Kjell Scherpen zien. Eerst stuurde Johan Hove aanvaller Ricardo Pepi weg, maar de Amerikaan stuitte van dichtbij op de Arnhemse goalie, die ook in de daarop volgende aanval net op tijd kon ingrijpen toen Hove zelf gevaarlijk dreigde te worden met een kopbal. Het spel golfde daarna op en neer en dat zorgde voor een aantrekkelijk schouwspel.

Dubbele tegenslag voor rust

Waar de Groningers zich leken te verzoenen met een minieme achterstand bij rust, sloeg de thuisploeg toch nog een keer toe. Dat deden de Arnhemmers in de persoon van Melle Meulensteen die vanaf de rand van het doelgebied hard in de lange hoek schoot. Het was de eerste keer dat doelman Jan de Boer de bal uit het net mocht halen. Hij was even daarvoor in het veld gekomen omdat Peter Leeuwenburgh de rode kaart zag nadat hij ver buiten zijn strafschopgebied Manhoef naar de grond had gewerkt. Een trieste aftocht voor Leeuwenburgh, die daarmee zijn laatste duel voor de Groningers heeft gespeeld.

Uitstel van executie

Een snelle aansluitingstreffer na rust had er misschien voor kunnen zorgen dat er weer sprake zou worden van een wedstrijd, maar dat gebeurde niet. Integendeel. Het was Vitesse dat scherp uit de kleedkamer kwam en drie minuten na rust op 3-0 had moeten komen, maar Kacper Kozlowski ging na balverlies van Radinio Balker, die een matige wedstrijd speelde, slordig met de geboden ruimte om.
Het bleek uitstel van executie. Vooral Manhoef toonde zich een plaaggeest voor FC Groningen. De snelle aanvaller was een pain in the ass voor Mads Bech Sørensen, die zich tweemaal op identieke wijze in de luren liet leggen. Beide keren haalde Manhoef de trekker over in de korte hoek en dat was goed voor de derde en vijfde Vitesse-treffer. Tussendoor had ook Vitesse-invaller Gabriel Vidovic een plekje op het scoreformulier gekregen met een rake knal in de lange hoek. Het slotakkoord was voor invaller Sondre Tronstad, die Jan de Boer met een rake uithaal van buiten het doelgebied verschalkte: 6-0.

Stille trom

FC Groningen neemt volgende week afscheid van de Eredivisie, wanneer de ploeg van Dennis van der Ree het thuis opneemt tegen Sparta. Het wordt een afscheid met stille trom, want zoals gezegd is ook bij die wedstrijd geen publiek welkom.

Lees terug: