Donar wint na twee verlengingen en komt op voorsprong in finalereeks

Spelers van Donar vieren zege in Leiden
Spelers van Donar vieren zege in Leiden © Karel-Jan Buurke/RTV Noord
Donar is spectaculair begonnen aan de finaleserie (best-of-five) om het landskampioenschap. Het eerste duel werd uit tegen ZZ Leiden na maar liefst twee verlengingen met slechts drie punten verschil gewonnen: 91-94.
De ploeg uit de Sleutelstad had het thuisvoordeel in de serie afgedwongen, door in de Elite Gold als beste Nederlandse ploeg te eindigen. Donar was weliswaar als derde op de ranglijst geëindigd, maar maakte in de laatste fase van het seizoen juist een enorme opmars.
De Groningers rekenden in de play-offs eerder af met Yoast United (2-0) en Heroes Den Bosch (3-1). ZZ Leiden mocht in de halve finale instromen en was daarin met 3-0 te sterk voor Aris Leeuwarden. De ploeg uit Leiden heeft ook Groningse tintjes, met spelverdeler Maarten Bouwknecht en assistent-coach Jan Stalman.
Hoogtepunten Leiden - Donar

Mounce is hot

Donar begon niet slecht onder toeziend oog van ongeveer honderd Groningse fans, maar de thuisploeg had iets meer het initiatief in de openingsfase. Clay Mounce was het meest gevaarlijk met twaalf punten in het eerste kwart. Maarten Bouwknecht zorgde er met een knappe driepunter voor dat Leiden op een 25-18 voorsprong stond na tien minuten spelen.
In het tweede kwart liep Leiden uit naar een voorsprong van twaalf punten (37-25), maar in de laatste vier minuten voor rust maakte Donar een geweldige comeback. Mede door een driepunter en een dunk van Viktor Gaddefors, een dunk van Peter Olisemeka en een lay-up van Steph Branch kwam Donar vlak voor rust op gelijke hoogte: 37-37.
Mounce: 'Mijn shirt is gescheurd, dus ik leen eentje van Andrej'

Razend spannend

In het derde kwart was het razend spannend. Na dertig minuten spelen stond Donar één punt voor: 57-58. In het vierde kwart liepen de Groningers aanvankelijk uit, maar vlak voor tijd maakte Marijn Ververs gelijk namens de thuisploeg. Donar was niet in staat om met een laatste actie via Branch het verschil te maken, dus kwam er een verlenging (72-72).
In de eerste verlenging leek alles goed uit te pakken voor Donar. Met name Mounce (zes punten) en Gaddefors (twee driepunters) zorgden voor een redelijk comfortabele voorsprong richting het einde. Maar na een paar slordige acties, kwam de thuisploeg toch terug tot opnieuw een gelijke stand: 85-85. In de tweede verlenging liep Donar opnieuw uit via Williams en Branch. Deze keer wist de thuisploeg niet meer terug te komen, waardoor de Groningers op 1-0 komen in de serie.
Topscorers
Clay Mounce was topscorer aan de kant van Donar met twintig punten. Steph Branch maakte er achttien en Viktor Gaddefors was goed voor zestien punten.
Williams: 'Ik ben kapot'

Programma

Dinsdagavond is het tweede duel van de best-of-five-serie, in Groningen. Het duel in Martiniplaza begint om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website.
De derde wedstrijd is donderdagavond vanaf 20.30 uur in Leiden. Mocht het nodig zijn, dan volgt er zaterdagavond vanaf 19.30 uur weer een wedstrijd in Groningen. Maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt dan vanaf 14.00 uur het beslissende vijfde duel gespeeld in Leiden.