Hoe de dood van militair Henry Hoving leidde tot een mooie vriendschap

Matthijs Groenbroek (links) en de scoutingsleden uit Beneden-Leeuwen bij het oorlogsmuseum in Midwolda
Matthijs Groenbroek (links) en de scoutingsleden uit Beneden-Leeuwen bij het oorlogsmuseum in Midwolda © RTV Noord
Het is een aangename zondagmiddag als Matthijs Groenbroek voor het Museum voor Oorlogshistorie 1940-1945 in Midwolda staat. In zijn kielzog staat een aantal bezoekers uit Gelderland die hij speciaal naar dit museum heeft meegebracht. Het zijn mensen die hij voor de zomer van 2016 nog nooit eerder had gezien.
Die maand kwam Matthijs' broer Henry Hoving (29) om het leven tijdens een militaire oefening in Mali, evenals Kevin Roggeveld (24). Dat gebeurde toen de granaat van een 60-millimeter-mortier ontplofte. Het incident zorgde voor veel verdriet bij de families van beide slachtoffers en een jarenlange nasleep. Maar die nasleep zorgde naast veel ellende ook voor vriendschappen.

Goede band

'Zij hebben ons zo goed opgevangen tijdens alle gebeurtenissen die zijn geweest', zegt Matthijs, terwijl hij wijst naar het gezelschap dat op de oprit van het museumpje staat. Ze zijn afkomstig uit Beneden-Leeuwen, de plek waar de namen van de gesneuvelde Henry Hoving en Kevin Roggeveld zijn bijgeschreven in de Gedachteniskapel bij het Ereveld.
Matthijs: 'Tijdens de herdenking hebben we kennisgemaakt. We hadden meteen een goede band en zijn daarna goede vrienden geworden.'
Het vijfkoppige gezelschap dat Matthijs en zijn familie al enkele keren ontving in Gelderland, is op uitnodiging naar Groningen gekomen. Ze zijn lid van scoutingroep Don Bosco, die meehelpt tijdens herdenkingsdiensten in de kapel, zo ook bij Hoving en Roggeveld in 2016.
'We hebben de familie leren kennen doordat we de bloemen hebben gedragen die bij Henry en Kevin zijn gelegd die dag. Een verdrietig moment, dat leidde tot een intensief contact', vertelt een van de scoutingsleden.

Steun

Matthijs stippelde voor het Gelderse bezoek een route uit langs diverse plekken in de provincie waar nog steeds wordt stilgestaan bij de oorlog, zo ook het museumpje in Midwolda. 'Ik draag het verlies van Henry nog elke dag met me mee, maar gelukkig zijn er dagen zoals deze met goed gezelschap, waarop je het even vergeet. Je vindt veel goede steun bij elkaar, dat helpt heel erg', besluit hij.
Dit en meer in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen:
Expeditie Grunnen