'Groningen is de orgeltuin van de wereld'

Gemeente Het Hogeland pronkt met haar erfgoed op het Hogelandster orgelfestival. Maar liefst dertig orgels liggen verscholen in veelal historische locaties.
Niemand minder dan de Italiaanse orgelvirtuoos Manual Tomadin is ingevlogen om het orgelfestival luister bij te zetten. Op het wereldberoemde Hinszorgel in de Petruskerk in Leens geven hij en zijn studenten vandaag een masterclass orgelspelen, na een zware lunch met stamppot, spekjes en vla, gaat het gezelschap door naar de kerk in Mensingeweer.
Reputatie
'Nergens anders in de wereld heeft een regio zoveel orgels als hier in Groningen,' zegt Tomadin. 'Als ik les geef aan mijn studenten kun je ook niet om het Hinszorgel heen, zijn reputatie is groot. Het is een eer om hem te bespelen.'
Bekijk de video
Italiaanse gasten onder de indruk van orgel(s) in Het Hogeland
Juweeltjes
Organisator Albert Rodenboog, die Groningen 'de orgeltuin van de wereld' noemt, is in zijn nopjes dat hij de Italianen naar het Hogeland heeft gekregen: 'Het wordt een soort Italiaanse week, zegt hij. Het is voor het eerst dat de gemeente dit orgelspektakel optuigt. Pronken met je erfgoed, laten zien wat je allemaal in huis hebt: 'We hebben maar liefst dertig van die orgels in onze gemeente,' zegt Rodenboog, 'allemaal juweeltjes.'

Workshops
Met workshops voor geoefende amateurs, lessen voor kinderen, fietstochten en concerten dompelt de orgelliefhebber zich deze week onder in het Hogelandster orgelfestival. Maar ook de hele zomer klinken de Hogelandster orgels en worden ze bespeeld door de crème de la crème van de Italiaanse, maar ook Nederlandse, organistentop. Vanavond wordt het festival officieel geopend door de Commissaris van de Koning René Paas.