Recepten met brandnetels en kleefkruid; Week van de schooltuin moet kinderen leren uit de natuur te eten

Leerlingen maken verschillende gerechten met dingen uit de natuur
Leerlingen maken verschillende gerechten met dingen uit de natuur © Elwin Baas / RTV Noord
Het is de Week van de Schooltuin. In onze provincie doen hier zo'n 2500 leerlingen aan mee. Tijdens deze week wordt het schooltuinieren in de schijnwerpers gezet, omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind op het gebied van gezond eten.
Leerlingen van basisschool De Groene Borg in Kornhorn kregen dinsdag een speciale les 'Eten uit de natuur' in het Curringherveld. Georganiseerd door Jong Leren Eten van de GGD en de NDCE (natuur-, duurzaamheid- en cultuureducatie).
Pleunie (10), Mirthe (11) en James (8) waren al goed op de hoogte van wat er allemaal eetbaar was. 'We hebben al brandnetels geplukt, konijnendistel en kleefkruid', vertellen ze enthousiast. 'Je kan het allemaal eten, maar eerst wel even goed schoonmaken.'

'Brandnetels plukken durfden we niet'

De brandnetels vonden ze nog wel een beetje spannend; niet om te eten maar om te plukken. 'Je kunt ze aan de onderkant plukken, want daar zitten geen stekels', vertellen de leerlingen, 'maar de meester heeft ze nu maar even voor ons geplukt, omdat we het niet durfden.'

Pesto, pannenkoeken en gevulde eieren

Met alles dat ze hebben geplukt gaan ze de keuken in om er vervolgens allemaal lekkers van te maken. Zo staat er frittata op het menu, pesto, pannenkoekjes en gevulde eieren.
In Kornhorn leren schoolkinderen koken met ingrediënten uit de natuur
Herman Woltjer is van de NDCE natuureducatie en gaat met de kinderen de natuur in. 'We zijn bezig met een schoolklas om die te leren over eten uit de natuur. Dat doen we door middel van workshops, om kinderen te laten zien dat je heel veel uit de natuur en de tuin kan eten. We proberen eerst de dingen die eetbaar zijn op te zoeken en daarna moeten de leerlingen het zelf doen. Ze vinden het echt heel erg leuk.'

Niet van de grond plukken

Tips geeft Woltjer ook aan de kinderen. 'Je moet niet te laag bij de grond plukken, want dan moet je het wel heel goed schoonmaken. Beter is om op knie-of heuphoogte te plukken, met oog op honden en vossen die erover heen plassen.'

'Belangrijk dat ze weten wat je wel en niet kunt eten'

In onze provincie zijn deze week zo'n 2500 kinderen die leren in en over de natuur, op heel veel verschillende manieren. En dat is erg belangrijk, vindt ook Woltjer. 'Heel veel kinderen weten niet wat je wel en niet kunt eten. Wij vinden het belangrijk dat ze dat wel weten. Daarom gaan we met elkaar gerechtjes maken en die samen met de kinderen opeten.'