Provincie Groningen doet TikTok in de ban

Geen TikTok meer op provincietelefoons en tablets
Geen TikTok meer op provincietelefoons en tablets © RTV Noord
Provincieambtenaren, statenleden en gedeputeerden mogen niet langer TikTok op apparatuur van de provincie Groningen gebruiken. Met dat verbod volgt de provincie de Rijksoverheid. Den Haag nam al eerder het besluit om TikTok in de ban te doen.
Er komt niet alleen een verbod vanuit het provinciehuis, de app kan ook niet meer gedownload worden op telefoons en tablets van de provincie. Statenleden hebben niet de beschikking over een telefoon van de provincie, maar wel over een tablet.
Luister hier naar de radioreportage over het TikTok verbod op het provinciehuis
‘Wij ontraden het privégebruik van TikTok wel’, zegt gedeputeerde Mirjam Wulfse (VVD). ‘Wat ze met hun eigen toestel uiteindelijk doen moeten ze zelf weten, want daar gaan wij niet over. Toch raden we het af.’

Gemeenten

Wulfse raadt gemeenten aan om ook tot een verbod over te gaan. Ze benoemt dat het goed is om als één overheid te fungeren op dit gebied. ‘Dit alles heeft te maken met de spionagedreiging vanuit China’, zegt de gedeputeerde. ‘TikTok heeft het privacystatement aangepast en daarmee kunnen medewerkers inzage krijgen in de gegevens van Europese gebruikers. Dat kan risico’s met zich meebrengen.’ TikTok is in handen van een Chinees bedrijf.

Amerika

In Amerika gaan de bestuurders van de staat Montana nog een stukje verder. Daar is onlangs besloten dat alle inwoners een verbod op de sociale media-app krijgen. Zover gaat de provincie Groningen dus niet. Wulfse verwacht dat de overige provincies Groningen gaan volgen.