Afgelopen: ZZ Leiden wint zinderend duel van Donar

Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch
Peter Olisemeka met een dunk tegen Heroes Den Bosch © JK Beeld
De basketballers van Donar spelen dinsdagavond tegen ZZ Leiden de, tot dusver, belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De Groningers strijden in de finale van het landskampioenschap met de heren uit de Sleutelstad om de titel. Vanavond staat in Martiniplaza het tweede duel van een best-of-five-serie op het programma. Bij een overwinning staat Donar op 'matchpoint' en is een zege aanstaande donderdag in Leiden genoeg om de achtste landstitel over de streep te trekken. Bekijk het duel hier live vanaf 19.30 uur.
Een ieder met een hart voor Donar zal nog altijd niet bekomen zijn van het eerste duel met de Leidenaren. In de Vijf Meihal hadden de twee ploegen tweemaal een verlenging nodig om de strijd te beslechten. Het waren de mannen van Donar-coach Andrej Stimac die uiteindelijk aan het langste eind trokken. In het vierde kwart liepen de Groningers aanvankelijk uit, maar vlak voor tijd maakte Marijn Ververs gelijk namens de thuisploeg.

Tweemaal verlenging

In de eerste verlenging leek alles goed uit te pakken voor Donar. Maar na een paar slordige acties, kwam de thuisploeg toch terug tot een gelijke stand: 85-85. In de tweede verlenging liep Donar opnieuw uit via Leon Williams en Steph Branch. Deze keer wist de thuisploeg niet meer terug te komen.

Grunnegs onderonsje

Voor Leiden-assistent Jan Stalman en basketballer Maarten Bouwknecht zal het vanavond een weerzien zijn met hun voormalig thuis. De 1.85 meter lange Bouwknecht is van Groninger makelij en speelde twee seizoenen in de hoofdmacht. Na periodes bij Heroes Den Bosch en het Britse Worcester Wolves, daalde de pointguard in 2021 neer in de Sleutelstad.
Assistent-coach Stalman stond vorig seizoen nog op de loonlijst bij Donar. Het contract van de Knoalster werd niet verlengd, waarna hij besloot de stap naar de Randstad te wagen. Het vertrek viel de oud-coach destijds zwaar: 'Ik bin 'n echte Grunneger. Ik heb ook lang bij de jeugd van Donar gewerkt. Ik vond het ook fantastisch toen ik telefoon kreeg of ik assistent wilde worden bij het eerste van Donar.' Vanavond is Stalman dan weer even 'thuis'.

Mogelijk vervolg

De derde wedstrijd is donderdagavond vanaf 20.30 uur in Leiden. Mocht het nodig zijn, dan volgt er zaterdagavond vanaf 19.30 uur weer een wedstrijd in Groningen. Maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt dan, als het nodig is, vanaf 14.00 uur het beslissende vijfde duel gespeeld in Leiden.

Live

Ook vanavond is RTV Noord weer live van de partij. Vanaf 19.30 uur is het duel te bekijken via onze livestream. Het commentaar wordt geleverd door verslaggever Karel-Jan Buurke en analist Anjo Mekel.