Finale ligt weer helemaal open: Donar verliest zinderend duel nipt van Leidenaren

Clay Mounce namens Donar
Clay Mounce namens Donar © JK Beeld
De Groninger basketballers van Donar hebben dinsdagavond nipt verloren van ZZ Leiden: 65-68. In een zinderend finaleduel waren de Leidenaren het minst slordig in het vierde kwart.
De missie was duidelijk. In een (bijna) uitverkocht Martiniplaza moesten de Groningers een reuzenstap zetten richting de landstitel. Afgelopen zondag trok Donar, na twee verlengingen, aan het langste eind in de Vijf Meihal.
De Groningers begonnen uitstekend aan het duel. Al na enkele minuten had Donar een goede marge te pakken. Aan de hand van Clay Mounce en Willem Brandwijk werd afstand genomen van de Leidenaren: 13-3. Maar de bezoekers waren zeker niet uit het veld geslagen. Twee turnovers hielpen Leiden terug in het zadel. Zo eindigde het eerste kwart 'slechts' in 19-17. Donar had moeite met het agressieve verdedigen van de bezoekers en had meer vrije worpen moeten benutten.

Oud-speler slaat terug

Groninger Maarten Bouwknecht maakte het zijn oude werkgever niet makkelijk. De point guard, nu in Leidse dienst, wist met een aantal mooie scores en assists zijn ploeggenoten op sleeptouw te nemen. De mannen uit de Sleutelstad hadden dan ook slechts enkele seconden nodig in het tweede kwart om langszij te komen.
Leiden controleerde het spel en greep halverwege het tweede kwart zelfs de leiding. Maar de thuisploeg herpakte zich en voerde het baltempo wat op. Mede dankzij een schitterende driepunter van Vernon Taylor, mochten de Groningers met een voorsprong aan de thee: 33-30.
Statistieken Donar
Topscorer: Clay Mounce (20)
Meeste assists: Clay Mounce (10)
Meeste rebounds: Andrej Magdevski (5)

Zinderend duel

Ook in het derde kwart deden de twee topclubs niet voor elkaar onder. De spanning was goed te voelen in Plaza, waar de twee teams in een intens duel vochten om de leiding. De Leidenaren leken een gaatje te slaan aan het einde van het derde kwart, maar miste een vrije worp en zagen enkele tellen later Donar-captain Leon Williams de marge terugbrengen naar slechts twee punten.
Het lag dus nog helemaal open in het vierde kwart. De Groningers kregen meerdere kansen om de leiding te pakken, maar faalden meermaals vanaf de vrije worp lijn. Leiden zette Donar op vier punten, wat coach Stimac dwong tot een time-out. Bij 56-58 miste Willem Brandwijk een dunk, wat de Groningers duur kwam te staan. Door een fout van Andrej Magdevski kreeg Leiden vanaf de vrije worp lijn de uitgelezen mogelijkheid om het duel te beslissen. En dat gebeurde ook: 65-68. Leiden trekt de stand in de best-of-five-finaleserie weer gelijk: 1-1.

Nog minimaal twee duels

Één ding is zeker: het kampioenschap zal komende donderdag in Leiden niet beslist worden, wanneer beide ploegen elkaar om 19.30 uur weer het vuur aan de schenen zullen leggen. Wie er ook wint, aanstaande zaterdag zal in Martiniplaza een vierde wedstrijd volgen. De tip-off is dan om 19.30 uur en RTV Noord is dan wederom live van de partij.
Volgende week maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt, als het nodig is, vanaf 14.00 uur het beslissende vijfde duel gespeeld in Leiden.