Coach Stimac: 'Het heeft geen zin om bezig te zijn met wat anders had gekund'

Donar-coach Andrej Stimac tijdens een eerder duel
Donar-coach Andrej Stimac tijdens een eerder duel © JKBeeld
Donar verloor dinsdagavond in Martiniplaza nipt van ZZ Leiden: 65-68. In de best-of-five-finaleserie om de landstitel is de stand nu gelijk getrokken: 1-1. Olaf Schaftenaar en coach Andrej Stimac hadden gehoopt op een andere uitslag, maar blijven realistisch.
In een (bijna) volledig uitverkocht Martiniplaza deed slordigheid de Groningers de welbekende das om. Olaf Schaftenaar baalde van de nederlaag. 'Ja, het is wel een teleurstelling. Voor een vol Martiniplaza wil je de wedstrijd over de streep trekken', zegt de power forward, al is er nog niets verloren: 'Het staat 1-1, dus er is in principe niets aan de hand.'
Coach Andrej Stimac wil niet spreken over teleurstelling: 'Afgelopen zondag (na de overwinning op Leiden, red.) was ik niet heel blij en nu ben ik niet heel teleurgesteld', zegt de Kroaat.
Stimac: 'We waren solide, maar niet goed genoeg'

'Een échte play-off wedstrijd'

Schaftenaar legt de vinger op de zere plek: 'Ik denk dat wij, maar ook Leiden, veel moeite hadden met scoren. Wij hadden teveel balverlies, het lag niet aan onze verdediging. Het was een typische play-off wedstrijd. Het zijn voornamelijk heel fysieke wedstrijden, met lage scores.'
Als je wil basketballen, moet je tegelijkertijd ook een vechtsport beoefenen
Coach Andrej Stimac
'Leiden stond er op de juiste momenten', zegt Stimac. 'Ze waren beter met de bal.' Ook de oefenmeester zag dat het vooral een fysieke strijd was tussen de twee topteams. 'Als je wil basketballen, moet je tegelijkertijd ook een vechtsport beoefenen', stelt de coach poëtisch.
De coach heeft geen zin om in te gaan op wat achteraf beter had gekund van Groninger kant. 'Dat heeft geen zin.'

Broederstrijd

Het was voor Schaftenaar niet zomaar een finalewedstrijd, hij nam het immers op tegen zijn broer Roeland. 'Het blijft apart. Ik heb vaker tegen hem gespeeld, maar in een finaleserie is het wel anders, al was mijn rol wel redelijk bescheiden', trekt de 2.08 meter lange basketballer een jammerlijke conclusie.
Schaftenaar: 'Het is wel een teleurstelling'

Schaftenaar blijft postief

Schaftenaar heeft lang met blessureleed aan de kant gestaan en heeft sinds zijn terugkeer geen onomstreden plaats in het team. Hij kwam immers weer terug in een goed draaiende ploeg. Tegen Leiden kwam hij niet verder dan slechts vier minuten speeltijd. 'Je moet er vrede mee hebben en proberen er zo positief mogelijk in te blijven staan en klaar te zijn om in te vallen', vertelt de Utrechter.
Tot nu toe zijn honderd procent van alle wedstrijden gewonnen door de uitspelende ploeg, dus we staan er goed voor
Olaf Schaftenaar
Het ontbeert de forward niet aan vertrouwen in een goede afloop: 'Ja, ik heb best veel vertrouwen. Tot nu toe zijn honderd procent van alle wedstrijden gewonnen door de uitspelende ploeg, dus we staan er goed voor', lacht Schaftenaar, doelend op het thuisvoordeel voor de mannen uit de Sleutelstad.

De beslissing

Één ding is zeker: het kampioenschap zal komende donderdag in Leiden niet beslist worden, wanneer beide ploegen elkaar om 19.30 uur weer het vuur aan de schenen zullen leggen. Wie er ook wint, aanstaande zaterdag zal in Martiniplaza een vierde wedstrijd volgen. De tip-off is dan om 19.30 uur en RTV Noord is dan wederom live van de partij.

Volgende week maandag, op Tweede Pinksterdag, wordt, als het nodig is, vanaf 14.00 uur het beslissende vijfde duel gespeeld in Leiden.